Last news in Fakti

1 Март, 2022 17:17 7 061 1

Полетите над тази държава се утроиха след наложените санкции

  • казахстан-
  • полети-
  • въздушно пространство-
  • трафик

Въздушното пространство над Казахстан се оказа особено ценно за авиокомпаниите

Полетите над тази държава се утроиха след наложените санкции - 1

С налагането на санкциите от страна на европейските държави срещу Русия въздушното пространство на съседните държави се оказа особено ценно за авиокомпаниите. Пример за това е Казахстан, където през последните дни трафикът на самолети се е утроил и за денонощие преминават над 450 самолета.

Изминалите 96 часа предизвикаха истински хаос във въздушното пространство над Европа и Азия. Наложените забрани принудиха авиопревозвачите да създават нови траектории на полетите. Предвид местоположението на Русия, полетите до Източна Азия са най-засегнати от настоящите ограничения.

Въздушното пространство на Казахстан се очертава като ключо за продължаване на полетите между Западна Европа и Азия. Авиокомпаниите летят през континента и над Каспийско море, преди да влязат във въздушното пространство на Казахстан и Монголия. Според Ройтерс броят на полетите, прелитащи над страната, е нараснал от 150 на над 450 на ден само през последните няколко дни. Ако тези ограничения останат в сила за по-дълго време, което е вероятно, страната ще има решаваща роля за глобалния трафик.

Само преди два месеца Казахстан се бореше със собствената си вътрешна криза, която доведе до затварянето на летища за търговски полети. Войната в Украйна обаче разтърси света и авиокомпаниите се възползват от ключовата страна, за да поддържат основни услуги.

Казахстан е бивша съветска република и близък съюзник на Русия. Засега обаче въздушното му пространство е жизненоважно, както за Запада, така и за Русия за поддържане на услугите. В ерата на Студената война цялото съветско въздушно пространство беше затворено за чуждестранни превозвачи, което доведе до сложни и дълги маршрути през Тихия океан.

Други жизненоважни държави са Турция и Монголия. Първата е служила като неутрална територия и в други конфликти, като блокадата на Катар (2017-2021 гг.) и отново ще бъде домакин на повече полети.

Въпреки че Казахстан осигурява мост към Източна Азия за европейските авиокомпании, това може да не е достатъчно за поддържане на маршрутите. Пренасочването от Русия може да добави часове към общото време на полета, което води до повече потребление на гориво за авиокомпаниите. Превозвачи като Finnair, които използват въздушното пространство на Русия за своята обширна азиатска мрежа, вече предупредиха за потенциално намаляване броя на полети, заради кризата.

Руските авиокомпании също са силно засегнати от санкциите. Въздушното пространство на ЕС, Великобритания и Канада вече е забранено, което прави полетите до Северна Америка обременително и прекратява десетки дестинации.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 1 Отговор
    Що за радост е повечето издишан керосин?