Last news in Fakti

18 Април, 2022 12:22 3 155 13

Животновъди посъветваха откъде да купуваме агнешко

  • животновъди-
  • ферми-
  • агнешко месо

Българското агнешко месо е свежо, розово, печатът трябва да бъде син

Животновъди посъветваха откъде да купуваме агнешко - 1
Снимка: БГНЕС

Българските потребители да си купуват агнешко директно от фермите. Този апел отправи Бойко Синапов, който е председател на Националната асоциация „Обединени български животновъди".

Стана ясно, че цената на агнешкото от фермерите варира между 8 до 10 лв./кг живо тегло.

„В магазинната мрежа крайната цена, която наблюдаваме не е определена от самия български животновъд. Това трябва да е ясно на нашите потребители. Ако не е купено директно от нас, ние не можем да контролираме цената", каза още Бойко Синапов. Той обясни и дали е достатъчно българското месо, за да задоволи нуждите на пазара по Великден. "Ние имаме като производители достатъчно произведени агнета, за да задоволим нуждите на българския пазар", каза животновъдът.

Бойко Синапов коментира и как потребителите да разпознаят качественото месо. "Българското агнешко месо е свежо, розово, печатът трябва да бъде син", уточни Синапов.

Председателят на Националната асоциация „Обединени български животновъди" обърна внимание обаче, че на българския пазар има много голямо количество внос на агнешко месо. "Може би част от продукцията от живи агнета на нашите производители ще остане неизкупена, защото се позволи регламентиран или нерегламентиран внос, който подбива нашите цени в България", заяви още Синапов. Той обясни, че цените на вносното месо подбиват българските производители, защото в нормалните държави животновъдът е пряко субсидиран за дейността си. "В Македония хората казаха, че дават на едно продадено агне директно към кланица - 50 лв. Това в България за съжаление го няма и ние не можем да обясним на нашите властимащи и управляващи защо в България не можем да бъдем конкурентоспособни на вносните агнета. Там във всички съседни на нас държави има пряка субсидия, която се дава на производителя", заяви още Синапов.

Стана ясно, че група от български животновъди отиват на 19 април в Брюксел, за да обяснят на председателя на ЕК цялата ситуация, която се е създала с българския животновъд в страната. "Многократно са обявявали, че се наливат милиони и милиарди в сектор "Животновъдство", но за съжаление не е така. Ние ще помолим председателя на ЕК това нещо да бъде прекратено, докато не се изчистят тези неща в България. Последно време сме третирани като едни хора, които получават много средства. Виждат в какво положение се намираме. Не, не е така. На наш гръб може би в страната, се крадат много пари", посочи Синапов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смях

    19 5 Отговор
    БГ не може да се конкурира с Македонските агнета хаха
  • 2 Грульо

    21 1 Отговор
    "Българските потребители да си купуват агнешко директно от фермите.... Ако не е купено директно от нас, ние не можем да контролираме цената"

    Кирчо, оти не контролираш цената, бе, нали ходи до границата да проверяваш нередности във вноса? Дайте адресите на фермите! :D
  • 3 Мерси

    12 1 Отговор
    шЪ кажа аз от такъв акъл !
  • 4 Факт

    15 5 Отговор
    Добре, че са веригите!Родните дерибей ще ни уморят със своята алчност!

    Коментиран от #6

  • 5 Орел

    8 0 Отговор
    Кои ферми бе, Канапов? Кажи къде да ги намерят, че не се сещам?
  • 6 Копипасте

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Поради факта, че преди години в една известна верига се надянах на вносен смрадлив новозеландски коч с етикет агнешко и няма да повторя! Изживяването беше изключително ароматизиращо и поучително /комшиите също бяха в стрес/! Затова лично аз ходя при познат овчар от много години! Живо претеглено агнето трябва да е около и дори малко над 25 килограма и като го хванеш за опашката - да е дебела и да не усещаш кокал!
  • 7 алооо

    7 5 Отговор
    Не пишете простотии и не изкарам животновъдните да ми дават акъл от къде да си го купя, нека не се спекулира с цените, било румънско не било българско, Българското ли най хубавото
  • 8 .......................

    9 0 Отговор
    Купувайте откъдето си искате . Аз отидох до фермата , харесах агне , приготвиха ми го и ми го дадоха за 6 лева живо тегло и 10 лева на касапина
  • 9 Герберастки Кмет

    8 0 Отговор
    Аз минавам с жипката и си ги ловим директно от ливадата. На нашта партия и е позволено; та без нас България нямаше да съществува
  • 10 Кумчо-вълчо

    11 0 Отговор
    Аз ги ям живи, по-евтино излиза, а и знам, че месото е прясно.
  • 11 и като как

    4 2 Отговор
    става това и баш у Македонията, че не разбрах? Че я направете сметка при живо тегло10лв/кг колко трябва да е в магазина? А като не стигнат количествата как да спрем вноса? Че тогава да видиш къде ще са цените! Защото знаем родните животновъди колко могат? Аз пък съм възхитен от новозенландското. Миналата година си купих защото беше свършило българското. И защо трябва да вярвам, че БГ е най-доброто? За да задоволя алчните животновъдоТЪРГОВЦИ? Дето уж са животновъди, но им се иска да са тъговци на дребно, че повечко килипир в тъговийката има. Я всеки да се занимава със своето! Като искат да търгуват да се съюзят и да отидат на борсата. Там ще е видов ден. Ато е добре така всеки да ходи във фермата и они да ни клатят кога сме им доши на крака.
    Нека не ни заблуждават- от къде ще дойдат субсидиите? От всички, нали? Даже и от веганите! И стига с този псевдопатриотизъм на наш гръб!

    Коментиран от #12

  • 12 Фира знаеш ли

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "и като как":

    Какво значи? А колко фира дава агнешкото? Също не знаеш! Ама защо ти е да знаеш!

    Коментиран от #13

  • 13 ти ли знаеш?

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Фира знаеш ли":

    Мола да ме открехнеш. Именно това имам предвид. След фирата трябва да се начислят и още разходи-като обработка, транспортни, съхранение и т.н. Точно за това говоря, че тоясе опитва да ни заблуди, че уж от фермата МУ ще е по евтино отколкото в магазините!