Last news in Fakti

18 Април, 2022 12:35 1 395 3

Брутният вътрешен продукт на Азербайджан нарасна с 6,8% през първото тримесечие

  • азербайджан-
  • бвп-
  • петрол-
  • икономика-
  • баку-
  • илхам алиев

Икономиката, извън нефтената промишленост, е нараснала с повече от 10 процента

Брутният вътрешен продукт на Азербайджан нарасна с 6,8% през първото тримесечие  - 1
Снимка: Посолство на Азербайджан

През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт на Азербайджан се е увеличил с 6,8 процента в сравнение със същия период на 2021 г. Икономиката, извън нефтената промишленост, е нараснала с повече от 10 процента. Ръстът на промишленото производство е около 4 процента, а на производството без петрол е повече от 18 процента. Настоящата икономика на Азербайджан се отличава с диверсификация и намаляване на зависимостта от петролния и газовия сектор.

Според президента Илхам Алиев, през април миналата година, външният дълг на Азербайджан е бил 18 процента от БВП, докато сега той е 12,5 процента. С други думи, за една година, външният дълг на Азербайджан е смален с над 600 милиона долара. Това бе постигнато благодарение на прилагането на стратегията за управление на външния дълг. Положително е и салдото на външната търговия на Азербайджан. Само за три месеца положителният баланс е над 5 милиарда долара. Резултатите от първото тримесечие на 2022 г. могат да бъдат определени като продължение на постиженията на Република Азербайджан през 2021 г. Социално-икономическите резултати през изминалата година показаха, че след победата в 44-дневната Отечествена война, Азербайджан е постигнал голям напредък в икономиката, мобилизирайки своите ресурси за изключително кратко време. Така миналогодишният ръст на БВП бива надвишен с 2,2 процента, като достига 5,6 вместо 3,4 на сто. Настоящите положителни тенденции се наблюдават и при изпълнението на държавния бюджет на Република Азербайджан за първото тримесечие на тази година. През първото тримесечие приходите в държавния бюджет надхвърлиха прогнозираните 6,3 процента, или 245 милиона долара, като достигнаха сумата от 4,17 милиарда долара.

Вноските за социално осигуряване възлизат на 829 милиона долара спрямо прогнозираните 561 милиона. Като цяло, приходите от не-петролния сектор през първото тримесечие на тази година съставляват повече от 80 процента от общите приходи на страната, както и повече от 80 процента от данъчните приходи.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мда

    2 1 Отговор
    Най-вероятно поредния фейк. Какво произвеждат азерите освен петрол?

    Коментиран от #3

  • 2 Мамул

    3 1 Отговор
    Възход на Азия и бавна дегенерация на Европа, американски протекторат!
  • 3 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "мда":

    Аз ли да ти кажа?