14 Май, 2022 11:36 2 516 7

Николай Стоянов: Аналогията между Оne Coin и КТБ е стряскаща

  • оne coin-
  • ктб

Брат ѝ е арестуван и се е признал за виновен

Николай Стоянов: Аналогията между Оne Coin и КТБ е стряскаща - 1
Снимка: БНТ

Защо и как светът допусна да бъде измамен за милиони от българката Ружа Игнатова? За аудиодокументална поредица за криптоизмамата на века – "One Coin" разказва "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стоянов, журналист от в. "Капитал“ и автор на поредицата с редактор Емилия Милчева.

Какво е Оne Coin

"Това е една измама – пирамида, маскирана зад фасадата на криптовалута. Оne Coin служи за прикритие на финансови измами. Според американските власти спечелената сумата е 4 милиарда долара, а измамените са 3 милиона души. Лъгани са, че купуват образователни пакети, но повечето хора не са и подозирали, че влагат толкова в тази измама. Всъщност Оne Coin продават мечта за бързо забогатяване."

Контролът не работи

"Според мен и медиите, и регулаторите не са били достатъчно бдителни. Такава огромна измама би трябвало да ги накара да действат. Българските разследващи органи – полиция и прокуратура, също би трябвало да са доста по-активни. Може би част от стратегията на Ружа Игнатова да направи офисите си в България е повлияна именно от това, че българските власти няма да проявят нужното ниво на бдителност."

На какво прилича Оne Coin

"Най-драстичния пример, който мога веднага да посоча, е КТБ. Макар паралелите да не са същите, защото едното е регулирана банка, докато другото е новопоявяваща се компания. Но за КТБ, както и за Оne Coin, имаше достатъчно изписано и от мен, и от други колеги в медиите за потенциалните проблеми вътре, за кредитирането на свързани лица в размери, които надхвърлят всякакви лимити. Въпреки това, докато не се стигна до конфликта между Цветан Василев и Делян Пеевски, нямаше никаква намеса от властите. Така че подобни казуси, където едни хора натрупват голямо състояние в България и се чувстват безнаказани, има доста. Това е най-стряскащата аналогия, която мога да направя."

Ако се свържа с Ружа Игнатова

"Бих я попитал имало ли е момент, в който е почувствала някакво угризение за това, което е направила. Защото за мен е странно чисто психологически, ако човек съзнателно прави една измама, с която знае, че ще има жертви с такива големи суми, би трябвало да има някакви морални дилеми, поне според мен. А на мен ми изглежда, че тя ги е нямала."

Ружа Игнатова изчезва безследно през 2017 година. Издирвана е от властите в Германия и САЩ с повдигнати обвинения. Брат ѝ е арестуван и се е признал за виновен. Въпреки всичко това, тя е в неизвестност и досега.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    18 1 Отговор
    "Защо и как светът допусна да бъде измамен за милиони от българката Ружа Игнатова?"

    Щото простотията и лакомията са безгранични. :D

    Коментиран от #3

  • 2 ИСТИНА Е

    16 2 Отговор
    ! А боко окраде 5 милиарда и никой не го барва, а сега пак иска да е на софрата.
  • 3 Емил

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Грульо":

    Няма измамен честен човек!
  • 4 като в роман

    4 1 Отговор
    Тя дали е жива? Или ако е, дали няма пластична операция, за да не я познаят? Имаше един роман на Джон Гришам с подобна тематика.
  • 5 MeToo

    9 0 Отговор
    А една друга компания която дава крипто заеми, беше пощадена от медията, в която работи авторът, защото е крупен рекламодател.
    Паднал най-лесно се рита.
    Платежоспособен рекламодател, уви не се изобличава!
  • 6 Оракула

    2 2 Отговор
    Както каза ,един митничар,
    Никой не може да открадне и една стотинка в България ,
    освен ако Главния Прокурор Иван Гешев,
    не му е разрешил , лично!
  • 7 Ружа

    0 0 Отговор
    Никакви угризения нямам! Прибрах парите на едни глупаци!