Last news in Fakti

14 Май, 2022 15:05 1 643 11

Нинова постави нови задачи на търговските ни аташета по света

  • корнелия нинова-
  • търговски аташета-
  • икономика

Поради усложнената международна обстановка

Нинова постави нови задачи на търговските ни аташета по света - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова проведе среща с 62 търговски аташета на България по света. Тя се състоя в онлайн формат в Министерството на икономиката и индустрията. Поради усложнената международна обстановка, Нинова разпореди търговските представители да изготвят всеки месец анализ на ситуацията в държавата, в която работят. Той ще трябва да включва информация за икономическата и социална среда, антикризисните мерки и решения на правителствата, които касаят геополитически въпроси за ЕС и България, съобщиха от Министерството на икономиката.

"Поради кризите, веригите на доставки се скъсяват. Фирми изтеглят производствата си от Азия и България е интересна дестинация за тях. Изпращаме ви новия регистър на индустриалните зони, който изготвихме. Една от вашите задачи е да го представите на потенциални инвеститори и да работите за привличането им в България", заяви Нинова.

По време на разговора министърът запозна представителите ни в Службите по търговско-икономическите въпроси с последните решения на правителството, свързани със спрените доставки на газ от Русия.

"На този етап сме заявили да бъдем изключени от списъка за ембарго върху вноса на петрол от Русия, ако това не бъде одобрено от ЕК, ще наложим вето. Не сме готови на 100% с алтернативните доставки, но работим по тях. Икономическата обстановка е доста динамична и трябва да се вземат бързи решения“, категорична бе министър Нинова.

Тя съобщи, че предстои да бъдат предприети мерки в актуализацията на бюджета за освобождаване на газа от акциз.

"По този начин ще се опитаме да свалим цената, ще обложим с нов данък свръх печалбите на енергийните дружества, а средствата ще се използват за компенсации на икономиката и индустрията“, каза икономическият министър. Тя подчерта, че правителството работи и по политиката на доходите - особено към младите семейства и възрастните, но най-важното в момента е да се осигури газ и петрол.

Министър Нинова заяви, че очаква от представителите на търговските служби постоянно информация от цял свят.

"Разчитаме на Вашето активно съдействие за по-нататъшно разширяване на двустранното търговско сътрудничество. Най-важно е сега да стабилизираме икономиката и индустрията и външноикономическото сътрудничество е важна част от този процес" завърши Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Оф 2022

    8 8 Отговор
    Другари Нинова. На 18- ще стачкуват всички лапачи дето само искат, а за работниците няма да стигне нищо. А хората ще тънат в нещита още. Как ще реагират на лаоаческата блокада? На страната на хората или на лапачите-работодатели
  • 3 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    СЛИВЕН!
  • 4 Гост

    10 1 Отговор
    Защо всички на снимката са МАСКИрани?

    Коментиран от #5

  • 5 Грульо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Защото един вирос броди из Европа, вироса на глобализма. :D
  • 6 :))

    7 0 Отговор
    стига са правили 44эк1й в работно време, за държава сметка!
  • 7 Табела с цената на компира и боба.

    4 0 Отговор
    Ще има ли?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пуфи

    5 2 Отговор
    Кирето само си мисли че е премиер, всъщност мъжкараната троянски кон на русия дърпа конците. Путин иска да върне СССР, а тая НРБ
  • 10 Някой да ги събуди правителството!

    1 0 Отговор
    Фирми изтеглят производствата си от Азия??????? Това да не е епизод от Дъ Шоуто???????? Бидон направи онлайн среща с ръководителите на АСЕАН за да разширяват влияние там, вие...
  • 11 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    0 0 Отговор
    С лицемерен популизъм към огромни далавери. Зделано в БСП. Под мъдрото ръководство на Р. Овч.