Last news in Fakti

18 Юли, 2022 11:38 2 018 11

Индустриалци се срещат с Нинова заради високите цени на газа

  • корнелия нинова-
  • индустриалци-
  • мерки

Тази мярка облагодетелства всички производители

Индустриалци се срещат с Нинова заради високите цени на газа - 1
Снимка: БГНЕС

Антикризисни мерки и спешна среща за изясняване на ситуацията с доставките и цените на природния газ у нас поискаха преди дни в отворено писмо до министър-председателя в оставка от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

"Ще имаме среща днес с вицепремиера в оставка Корнелия Нинова".

Това каза пред БНР Константин Стаменов, председател на БФИЕК.

"Да имаме сигурност на доставките на газ и на каква цена ще са", тези приоритети посочи той като фокус на разговора.

Той изтъкна, че, ако се говори за диверсификация, "трябва да получим количествата си по договора с "Газпром" и да добавяме доставчици":

"Газпром" не е в санкционния списък. Големите държави не са си прекратили доставките от "Газпром". Ние не сме фенове на "Газпром", а искаме природен газ на конкурентни цени. И това ще обясним днес на г-жа Нинова. ... Ситуацията е ужасна, защото индустрията е експортно ориентирана, ние изнасяме 80% от продукцията си навън. Нашите договори са сключени 2-3 месеца напред, т.е. сега трябва да подписваме договори за периода септември, октомври и нататък. Как подписвате договор, без да знаете цената на природния газ за следващите месеци".

Икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт коментира в предаването "Преди всички", че цяла Европа е изправена пред риск от "студена зима", но ситуацията в България допълнително се усложнява от това, че няма стабилно мнозинство в парламента.

Той изрази изненада от позицията на председателя на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и уточни:

"Проблемът с "Газпром" не е, че на нас те не ни харесват или, че сме се отказали, просто руският президент Владимир Путин прие няколко указа, които тотално променят условията на договора с "Газпром" и влошават условията за България. Българската страна е направила плащане по силата на действащия договор, а "Газпром" са го върнали и са казали, че то не отговаря на указа. ... В тези условия ние да се надяваме, че ще получим количества от "Газпром" и да ги считаме за надежден търговски партньор - това изглежда несериозно. Моят призив е да не си мислим, че "Газпром" е надежден доставчик, а ние сме решили да си правим живота по-труден и интересен и затова сме решили да търсим други доставчици. Ние бяхме принудени да търсим други доставчици на природен газ".

Икономистът подчерта, че на страни и компании от Западна Европа, които са се съгласили с новите условия, също са им намалени доставките на природен газ:

"В момента сме в ситуация, в която всички страни се чудят зали плановият ремонт на "Северен поток 1" ще свърши изобщо".

Стайков изказа мнение против поставяне на таван на цените на горивата и обясни, че това е неработеща икономическа мярка, която изкривява пазара:

"Тази мярка облагодетелства всички производители, а не е насочена към тези, които имат най-голяма необходимост".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Що за бизнес е това

    9 5 Отговор
    Тия бизнеси все криза за тях все ненаяли се най-малки заплати плащат, цени на ток газ най-ниски в ЕС, най-ниски данъци и пак не могат да се конкурират със западните фирми.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Пич

    11 1 Отговор
    Хахаха !!! Срещат се с човека , който продава оръжия за Украйна , а не знае !!! Значи - тая и за газа не знае !!! Въпрос - кой е по прост , на тази среща ???!!!
  • 3 Калитко

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Що за бизнес е това":

    Ти се радвай,че и такъв има.
  • 4 777

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Що за бизнес е това":

    Много си зле!
    Не ти е вярна информацията, че плащаме най-ниски цени за газ и ток!
    Това, че получаваш ниска заплата е щото толкова си можеш.
  • 5 ГНУС

    6 0 Отговор
    Важното е индустриалците да не обеднеят, да не изгубят някое имение или Майбах.
    Народът- кучета го яли. Или "да го д.хат бедните".
  • 6 Правитазационна номенклатура

    5 0 Отговор
    На времето Госпожата им подари заводите без пари. Сега и газ да им даде без пари, и заплатите на работниците им високи. На края не били конкурентни способни - ако трябва да плащат заплати както на запад и да правят бизнес и плащат данаци както на запад.

    Коментиран от #7

  • 7 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Правитазационна номенклатура":

    ДА ХОДЯТ ДА ТУПАТ ПРОСТО КИРО И КОКОРА ЗА СКЪПИЯ ГАЗ! ДЕ СА ТАНКЕРИТЕ ,ЧЕ НЕ УСЕТИХА ИЗЛЪГАНИТЕ ПОЛЗВАТЕЛИ НА ГАЗ. ГОЛЯМО ЛЪГАНЕ ПАДНА 6 МЕСЕЦА ПРИ ПОДМЯНАТА.

    Коментиран от #9

  • 8 безпартиен

    2 0 Отговор
    Това,което Нинова обещае-никой не може да даде!Може да се сложи отлична оценка на "кадровиците" на БКП преди и след 10.11.1989 за точното разпределяне във всички политически партии на такива като Нинова,Костов,Паси, и всеки "известен" политик у нас!
  • 9 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ":

    Да ходят да тупат любимия ви вожд и още по-любимия ви Газпром , "сигурния" доставчик , дето една турбина за компресор се оказа "форсмажор" , при положение , че има десетки , да не кажа стотици по тръбичките !! И дето санкциите го правели по-силен , хахахаххаха !! И можел без западни фирми и технологии , ахахахахх !!

    Коментиран от #10

  • 10 Госта

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Комунетата са с IQ 5,как да те разберат?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.