Last news in Fakti

12 Август, 2022 15:43 2 532 16

Мартин Владимиров: Популярно става заместването на природен газ с пропан

  • мартин владимиров-
  • природен газ-
  • пропан

От началото на годината употребата на синьо гориво в производството у нас е ограничено с 20%

Мартин Владимиров: Популярно става заместването на природен газ с пропан - 1
Снимка: БГНЕС

Българската индустрия започна прехода си от природен газ към алтернативни горива. Европейската комисията постави условие на страните членки за пестене на 15% от ползваните до момента количества газ през тази зима.

Според експерти това няма да е чак толкова голям проблем за българските предприятия. От началото на годината употребата на синьо гориво в производството у нас е ограничено с 20%.

По думите на Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД):

"Нашата индустрия е силно енергоемка и ще е трудно да се направят промени в производствените процеси. Все по-популярно става заместването на природен газ с пропан. У нас пропан идва от Русия, но при влизане на санкции срещу Русия за петрола и петролните деривати, пропанът би бил засегнат. Пропанът е на цена, която е два пъти по-ниска от природния газ, а обикновено е обратното. Ако масово се премине към пропан в тежката индустрия, ще се стигне до недостиг и до повишаване на цените. Бъдещето е замяна на природния газ с алтернативни източници на енергия. Най-лесният подход е електрификацията".

От ЦИД настояват да се създадат търгове за критичен резерв - индустрията да предлага колко природен газ може да спести за определен период от време и тези спестявания да бъдат компенсирани от държавата на мегават час спестена енергия.

"Сега правителството трябва спешно да въведе механизмите за намаление на потреблението на природен газ в индустрията. Да се предвидят търгове. Индустрията предварително да се подготви как да планира своите производствени процеси и доставките до крайните клиенти. Да има график на ограничение на потреблението".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    19 3 Отговор
    И пропана е в Русия картоф!
  • 2 енерголог

    24 1 Отговор
    а пропана откъде идва?

    Коментиран от #14

  • 3 Един

    19 2 Отговор
    Цитат: "Бъдещето е замяна на природния газ с алтернативни източници на енергия. Най-лесният подход е електрификацията".Такаa...електрификация + съветска власт и отиваме право в комунизъма . И като се има предвид, че на английски СССР се казваше Soviet Union, а сега живеем в European Union - не сме далече :)
  • 4 Чочо

    15 1 Отговор
    Цял живот ми казват да спестявам.....
    Така и одъртях, спестявайки едно нищо!!!!!!
  • 5 Пунчо

    18 1 Отговор
    Енергиен експерт: да заместим природния газ с пропан;
    Кралица Мария Антоанета: като няма хляб яжте пасти!
  • 6 Българка

    5 17 Отговор
    Стига с тоя газ и див вой на путинисти и кремълски рубладжии за доставки от Газпром. Истинският грабеж и милиарди печалби за войната на Путин е от руския евтин петрол, който обработва монополистът -русиата рафинерия Лукойл-Нефтохим. Това е свещената крава на Путин. И никоя власт, държавна институция не се намесва, за да плащаме горивата по пазарни цени около 2- 2,50 лв. Няма ги НАП,Митници, КЗК, КЗПотребителите, няма го и правителството.

    Коментиран от #9, #10, #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пиндератора

    5 0 Отговор
    Е по зуе от хиксперта дека се е изходил
  • 9 Вярно е..

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Това което си написала, точно така стоят нещата.
  • 10 Маца

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Ми купувайте от Шел бе! Там го дават по демократични цени.
  • 11 Димов

    3 1 Отговор
    Популярно става някакви никакви да се изказват като специалисти.
  • 12 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    В Гърция горивата са диверсифицирани и демократични. Като отидете пак на почивка напълнете резервоара догоре. Носете си и туби, че да натриете носа на Путин. Той пък ще вземе да се тръшне от яд.
  • 13 един от многото

    2 1 Отговор
    Мартинчо най добре е да се научиш какво е LNG и LPG!
  • 14 пропана идва от петрола

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "енерголог":

    ами не идва по тръби
  • 15 сороснерес

    1 0 Отговор
    Откъде ги намирате такива соросоидни светила..вече 30 и кусур години унищожават България..ПП продължаваме с предателите..
  • 16 бббббеее

    0 0 Отговор
    Мунчо, преди да зашляпаш глупости вземи попрочети малко по темата пропан-бутан и метан!