1 Август, 2024 14:14 901 11

КЕВР: С 4,5% поскъпва природния газ през август

  • булгаргаз-
  • кевр-
  • цена-
  • природен газ-
  • газопровод-
  • тап

"Булгаргаз" е включил количества природен газ от хранилището "Чирен"

С 4,5% поскъпва природния газ през август. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за август в размер на 60,75 лева за мегаватчас (MWh). Това не включва цена за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

В ценовия микс за този месец са включени част от договорените месечни количества азерски природен газ, доставяни по интерконектора "България – Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Причина за намалените количества през месеца е ежегодният планов ремонт на Транс Адриатическия газопровод (TAP) през периода 5-11 август т.г., уточни "Нова телевизия". В резултат на това доставените количества природен газ ще бъдат с 200 000 МВч по-малко - 688 000 МВч, вместо пълният ежемесечен обем от 888 000 МВч. По тази причина конкурентният в ценово отношение азерски газ намалява дела си в месечното потребление до 68,65 на сто, което води до оскъпяване на ценовия микс. За сравнение, през предходния месец доставките от този източник покриваха 89,57 на сто от потреблението и доведоха до цена от 58,10 лв./MWh, посочват от регулатора.

Като втори източник "Булгаргаз" е включил количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен", които покриват 31,35 на сто от месечното потребление. Добиваните количества от Чирен са увеличени с 200 000 МВч, за да се компенсират недоставените количества азерски газ през периода на плановия ремонт на ТАР.

Плановият ремонт на ТАР е единствената причина за увеличената цена на газа за август, мотивират се от „Булгаргаз”.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за август - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, информират от дружеството.

В първоначалното си заявление общественият доставчик прогнозира цена в размер на 61,44 лв./MWh, което е увеличение с 5,7 на сто в сравнение с цената за юли. Днес "Булгаргаз" актуализира цената си на 60,75 лв./MWh или поскъпване с 4,5 на сто. Утвърдената цена на природния газ за юли от КЕВР беше 58,10 лева за мегаватчас.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от дружеството актуални данни, формиращи цената на природния газ за август.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев е подлец и крадец

    5 10 Отговор
    Това за да може да плащаме по един милион на ден от националното предателството на румен радев !

    Коментиран от #5

  • 2 Ташунко сапа

    9 0 Отговор
    Как нещо не поевтиня бре?
  • 3 Мда

    13 1 Отговор
    Къде е евтиния газ на Гуглена и Киро Интелекта.
    Сега дрънкаше , че било за народа!
    Лено освен парапета за друго май не ставаш!А и да ставаш да подписваш и предаваш националния интерес,
    Народа пита защо с Кире сте на свобода?

    И ти ще ми говориш за морал!
  • 4 Град Козлодуй

    12 0 Отговор
    КЕВР мафия и кожодери
  • 5 Мда

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Радев е подлец и крадец":

    Може и да са корабите на Гуглена с онази демократичната газ! Нали помните как Гуглена ни обясняваше, че демократичния газ бил по-евтин!
    А Киро понеже е много честен и умен с диплома за курс от Харвард ни спря евтината газ и сега пак руска, ама с демократични посредници и Кире и шайката му богатеят.
  • 6 Време е!

    8 3 Отговор
    На колко години затвор ще бъдят осъдени подписалите договорите за ГАЗ?
    Дано са доживотни и конфискация до десето коляно!!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Коко

    2 0 Отговор
    Фашисти.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Когато

    2 0 Отговор
    Чирен се пълнеше със скъпа газ, държавата каза, че 85 % е на частни фирми, защо сега ни го продава държавата, на кой е....дето ни дере, а на пазара има с 20% по евтин ...Мафия, която работи срещу народа си...