Last news in Fakti

22 Август, 2022 11:34 3 269 13

Огромен интерес към супер луксозната яхта на олигарх

  • яхта-
  • олигарх-
  • продажба-
  • търг

Над 100 запитвания за плавателния съд собственост на Дмитрий Пумлянски

Огромен интерес към супер луксозната яхта на олигарх - 1
Снимка: Shutterstock

Властите на Гибралтар решиха да продадат на търг яхтата Axioma, конфискувана от руски олигарх, съобщи вестник The Guardian. Предполага се, че плавателният съд принадлежи на бизнесмена Дмитрий Пумпянски. Наддаването е насрочено за 23 август. Приходите се планира да бъдат прехвърлени в помощ на украинските бежанци.

Организаторите на наддаването за продажбата на суперяхтата Axioma на Пумпянски са получили 115 запитвания от потенциални купувачи или техни представители, „28 от тях са посетили кораба“, казва Найджъл Холиър, брокер в аукционната къща Howe Robinson Partners, пред агенция Bloomberg.

Axioma ще бъде първата суперяхта, която ще бъде пусната на публичен търг, след като властите на някои западни държави блокираха яхтите на руските милиардери в пристанищата в отговор на руската „специална операция“ в Украйна. Холиер отказа да разкрие точната стойност на яхтата, позовавайки се на споразумение за поверителност.

Яхтата на Пумпянски беше арестувана в Гибралтар в края на март. Формалната причина за това е заем от 12,5 млн. USD, издаден от американската банка J.P. Morgan. След налагането на санкции срещу Пумпянски компанията, на която е регистрирана яхтата, спря да обслужва кредита, поради което яхтата беше арестувана, а на 27 юни Върховният съд на Гибралтар постанови яхтата да бъде продадена на търг.

Поддръжката на кораба ще струва на новия купувач 15 000 EUR на месец.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    17 14 Отговор
    ЕС УДАРИ ДЪНОТО

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 неподмит умнокрасивитет от жълтия паваж

    7 5 Отговор
    да ми се обадят като почнат да ги продават по 2 за 20 цента че нещо грантовте пак отекоха
  • 4 Иватушка 🇷🇺

    12 10 Отговор
    Защо не я закотвят във Варна и не я направят музей? Българските рублофили редовно ще я посещават. Нали свиден братушечен г@3 е пръцкaл в нея?

    Коментиран от #5

  • 5 херо й

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иватушка 🇷🇺":

    Портних дали е съгласен? Все пак това е яхта на негов сънародник?
  • 6 БЕЗПЛАТНА ЯХТА

    4 2 Отговор
    Има ли сайт и сдружение за безплатни почивки и КРУИЗИ? По следната схема: Организират се 40 човека, които строят или купуват малко корабче. И всеки има акция за 2,5% от собствеността. Може 100 000 да му струва. И така всеки собственик ще може 90 дни да пътува на неговият си кораб, съдържащ 10 места за собственици и 10 други пътници. Другите пътници - билетите-парите им - плащат заплатите на персоналът и капитанът и всички разходи на собствениците. Собствениците може да почиват 10 дни в курорт, на хотел, и това го плаща корабчето - което работи в това време около този курорт. 90 дни в годината се редуват 10 собственика от общо 40 собственика. Ако искаш си продаваш акцията, и си връщаш вложеното, тоест всичко ти излиза БЕЗПЛАТНО. БЕЗПЛАТНО!! Това може да е твоята къща - сега, пари за АКЦИЯТА, после пак си купуваш къща.. Може да работиш в чужбина, и 90 дни в годината така да си почиваш. Може и хотел да е, закупен или построен, от 40 човека. по описаната схема.. Половината места в хотелът ще плащат разходите на другата половина - собствениците. СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ?? ТОВА Е ИКОНОМИКАТА!!

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хахаха

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Тази яхта си е направена в и платена от ЕС! Селякндурите от Мацква нямат право да се оплакват Даже много дълго са и се радвали !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Минувач

    5 0 Отговор
    Какво ще рече поддръжка 15 хил евро на месец? Ако имат в предвид всички разходи - заплати на екипажа, пътуване и хотели на смените от екипажа, храна, гориво, резервни части, пристанищни такси и т.н., то ще е чудо, ако се вместят в 150 хил евро на месец. Само капитанът взема над 15 хил евро/мес.
  • 13 Тиквата е нищожество

    5 1 Отговор
    Социализъм по американски ,на какво основание ще конфискуват тази яхта .Данъци ли не си е плащал престъпление ли е направил някакво.Тези които я конфискуват ,те ли са изрядните .