Last news in Fakti

18 Септември, 2022 09:00 14 074 42

Кога ще е пикът на инфлацията в България

  • инфлация-
  • българия

Той ще е най-рано в средата на 2023 година

Кога ще е пикът на инфлацията в България - 1
Снимка: БГНЕС

Инфлацията у нас ще достигне своя пик най-рано в средата на следващата година. Националната статистика ще продължава да отчита нови върхови стойности поне още една година, прогнозират финансисти. Годишна инфлация за август почти 18% и най-висок ръст на цените при газа, битовите разходи и повечето от храните, съобщава БНР.

Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от войната в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка, казва финансистът Николай Павлов: "Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години".

Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи най-малко още една година:

"Ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, края на следващата година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И предполагам, че тя ще е между 15 и 17%".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе....

    89 17 Отговор
    Кой плаща горивото на Украина за танковете им?
    НИЕ. Затова го и ускъпихте. Не сме будали и го знаем. Плащаме против волята ни.

    Коментиран от #2, #4, #16

  • 2 Прав

    80 14 Отговор

    До коментар #1 от "Абе....":

    Си наполовина , защото плащаме цялата война на запада и Украйна ! Да бяха само горивата.....

    Коментиран от #18, #23

  • 3 Евроренде

    21 3 Отговор
    01.01.2024 г.

    Коментиран от #35

  • 4 Десо

    21 68 Отговор

    До коментар #1 от "Абе....":

    Малко информация няма да ти е излишна.Стига с тази русофилска пропаганда!

    Коментиран от #7, #17

  • 5 Алооо

    92 1 Отговор
    Най-скъпата храна и горива в Европа са в България, спрямо доходите на населението. Откакто се помня,инфлацията винаги ежегодно е била, благодарение на спекуланти и монополисти...

    Коментиран от #11

  • 6 Щом сте пророци

    31 4 Отговор
    Числата от тотото какви ще са?
  • 7 Синьожълтия

    45 7 Отговор

    До коментар #4 от "Десо":

    Друго си е укропропагандата !
  • 8 един от многото

    67 10 Отговор
    Докато сме бедни роднини в ЕС ще е все така. И както има една приказка: "Не му стига на магарето крастата , че и мухите го хапят" , че и ние , не стига , че сме бедни като църковни мишки , че ни режат от всичко , но и хрантутим украинците и им доставяме оръжие на корем!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хитрото

    12 0 Отговор
    Ногу и ногу шкупу и ши става ощи по шкупу.
  • 11 д-р Косев

    22 33 Отговор

    До коментар #5 от "Алооо":

    Цените на почти всичко днес са глобални и няма как да се съобразят с вашите доходи. С вашите доходи са съобразени, например, цените на фризьорките и автомобилните майстори. Те са много по-ниски от тия в Западна Европа. Едно обикновено мъжко постригване в Холандия струва минимум 30-40 евро, в България лелята от блока ще ви оправи за 10 лв., а в провинцията и за по-малко. Какъв е изводът? Изводът е, че трябва да се стребите да продавате услуги и стоките си (труда си, ако сте пролетарий) на глобалния пазар. Всеки бизнес, чиито приходи са зависими от доходите на местните бедняци е обречен на мизерия. Изключения има, ама са малко.

    Коментиран от #22, #29, #42

  • 12 Дааа

    42 1 Отговор
    18% много отдавна ги минахме...
  • 13 222

    28 1 Отговор
    Пика трябва да е този или следващия месец, ако следваме световните тенденции и лихвите на централните банки. В САЩ инфлацията леко спада, както и в половин Европа. Цените на суровините също падат от няколко месеца, но ние сме по-добри, тъй че прогнози е трудно да се правят.
  • 14 Ххх7

    41 4 Отговор
    Евроатлантически ценности.като с ковида както казваха "трябва да се научим да живеем с вируса" сега ще се учим с мизерията .хубавото е че тука тоя урок го знаем ама на запад ще си го припомня набързо
  • 15 Кога ли?

    19 0 Отговор
    Когато наредят на медията. Тогава.
  • 16 Иван

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "Абе....":

    Изнасяй се в Нигерия. Те са неутрални и не плащат.
  • 17 истина

    15 53 Отговор

    До коментар #4 от "Десо":

    Руснаците с войната, която започнаха срещу Украйна, докараха инфлация в цял свят.На тях се сърдете, нали обичате "дядо Иван".

    Коментиран от #25

  • 18 кукуш

    13 16 Отговор

    До коментар #2 от "Прав":

    Ако беше руска подлога, щеше да плащаш горивото на руснаците,а след войната репарациите и възстановяването на Украйна. Извода е, където и да си,все ще плащаш, защото си слаб ганьо
  • 19 Ганьо Баламурников

    9 20 Отговор
    ПП са виновни за цялата криза по света според мен. За войната също. И най-вече Асен Василев. Другаря Копейкин е надеждата ни! Ама само да ни подведе…
  • 20 1968

    10 35 Отговор
    Когато свърши войната в Украйна, т. е. руснаците се изтеглят от окупираните от тях чужди територии, тогава ще приключи инфлацията.

    Коментиран от #26, #28

  • 21 !!!?

    26 15 Отговор
    Гълъбарника на Радев нали щеше да докара евтин газ от "Газпром" заедно с Костя Копейкин и Митрофанова !!!?

  • 22 Ами върви

    29 6 Отговор

    До коментар #11 от "д-р Косев":

    предлагай на изтормозения и беден българин евпопейсщи цени на услугите и ще умреш от глад. Съобразяваш се и с дохода на населението, защото от него зависи и твоя доход. Такива тъпи сйждения, като твоите не са полезни никому.

    Коментиран от #30

  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Прав":

    МНОГО сте ТОЧЕН
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Опорките ти

    38 12 Отговор

    До коментар #17 от "истина":

    са от сол направени и също толкова лесно се рушат. Войната я започна Украйна под диктата на САЩ преди 8 години,сега Русия само я довършва. Така, че резонно е да се сърдиш на краварите и укрите не на руснаците. А, Дядо Иван ще продължим да го уважаваме и да сме му признателни.

    Коментиран от #31

  • 26 Значи това

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "1968":

    няма да стане никога, а за Украйна забрави, вуче няма да е такава, каквато е сега.
  • 27 Икономисти - некадърници!

    33 1 Отговор
    Инфлацията си е форма на кражба, обир, прибиране на доходите на хората и обезличаване на труда им! Пропаднала и крадлива държава и да вярваме - в какво, може би че отново ще ни оберат?

    Коментиран от #32

  • 28 Ххх7

    26 4 Отговор

    До коментар #20 от "1968":

    Такива като тебе дето са за даване на оръжия на урките и разпалване на войната по този начин тласкат Европа към ядрена конфликт .какво мислиш че ще стане ако руснаците бъдат притеснати в ъгъла наистина ще използват тактическа ядрена бомба и войната или ще свърши или ще прерастне в глобална .
  • 29 Шкембе Войвода

    37 1 Отговор

    До коментар #11 от "д-р Косев":

    Стига с тези твои глупости ,язък за званието ти. В Испания едно подстригване ( мъжко) е от 7-10€, и заплата на фризьора от 1500€ и нагоре. А храните са с 20-30% по-ниски от България,Честито...
  • 30 Даааа

    17 8 Отговор

    До коментар #22 от "Ами върви":

    Ами не е точно така, защото като гледам цените на горивата, храните, а и в повечето заведения за хранене са вече "европейски", но пък никой не слиза от автомобила си, магазините и заведенията са пълни.... значи вече сме с доходи, които ни позволяват да правим тези разходи!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 кольо

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Икономисти - некадърници!":

    Ами като ви обират,що бачкате ве б.а.л.ъ.ц.и?
  • 33 Тарикат

    9 0 Отговор
    Веднага щом в парламента приемат поредната корекция на доходите на населението. Познайте кой ще спечели от нея и кой ще загуби.
  • 34 Интересно ми е дали

    4 3 Отговор
    На някои в парламента един ще каже забраняват партиите завинаги? Не е нормално предвид скъпия живот в България минималната заплата да е 710 лв.
  • 35 Караманска

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Евроренде":

    Не ! Пикът ще е още 02.12.2022 (5-те двойки в едно предсказание от 1983), особено ако пак неправилни седнат на княз Ал.Дондуков 1.
  • 36 Аз, Клавдий

    5 1 Отговор
    Както казват, мен мейд дизастър, бедствие причинено от човека. Кака Урсула да въведе още санкции уж срещу Путин, а всъщност убиващи европейската икономика, и ще имаме още по висока инфлация. Кога еврочиновниците ще носят отговорност за некомпетентността си?
  • 37 Запознат

    13 1 Отговор
    Престанете с думата Инфлация....заменете я с точния термин...СПЕКУЛА. В България от както пристигна Свободния Демократичен Свят е по скъпо от колкото в Европа и Северна Америка взети заедно. Не разбрахте ли че сме роби в пълния смисъл на думата. Цените са ни най скъпи ......най бедни сме.. ..най болни сме......най рано умираме......най бързо се стопяваме като нация.....Толкова жалки сме вече че ме е срам. Трябва да си върнем паспортите и да поискаме друго гражданство и да плащаме там данъци. Не осъзнаваме че и децата ни умират ......
    Млади..... А бездушни. Те са ограбени още от родилното отделение. Истината боли ....но по силна от РЕЛИГИЯТА си остава простата и елементарна ИСТИНА.
  • 38 Айде у лево!

    4 2 Отговор
    Какви глупости пророкува това гoведо? При инфлация 18 % за миналия месец (по негови данни!), само крeтен би могъл да се надява на 15 % инфлация до края на СЛЕДВАЩАТА!!! година...
  • 39 ганю

    2 2 Отговор
    След като сте така "мъдри и умни" и гласувате така ще се подредите още по добре
    пада ви се
  • 40 Mилко Калайджиев

    3 4 Отговор
    Това се знаеше още миналата година преди изборите на 4 Април 2021 че ако Бандата на Румен вземе властта след една зима може да се очакват гладни протести. Камъни ще падат от небето!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.