Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 10:04 2 042 15

Румен Гълъбинов: Банките ще започнат масово да вдигат лихвите по кредитите на фирмите и гражданите

  • пумен гълъбинов-
  • банки-
  • лихви-
  • имоти

Нивата на новите лихви ще са над два пъти от сегашните, прогнозира икономистът

"Предстои известно задържане на нивата на цените на недвижимите имоти за около шест до 12 месеца. След това се очаква да тръгнат отново нагоре".

Прогнозата е на икономиста Румен Гълъбинов.

"Лихвата по договорите за 30-годишните ипотеки в САЩ се повиши до 8%. Общо лихвените проценти по ипотечните кредити там са се увеличили повече от два пъти от началото на годината. Скоро това ни очаква и тук в ЕС и България.

Банките в България ще започнат масово да вдигат лихвите по кредитите на фирмите и гражданите. Нивата на новите лихви ще са над два пъти от сегашните. Сегашната ситуация много наподобява тази от преди 10 години обясни
икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врабчов

    30 4 Отговор
    Или някой не е разбрал или този говори страшни глупости. Мечтае си цените да тръгнат нагоре. Има нещо сбъркано в тези хора. Поне близките години тепърва ще предстои крах на всичко, като всичко започва пак от запада.

    Коментиран от #9

  • 2 И моите

    3 22 Отговор
    И моите прогнози са подобни. Ако имате свободни пари - в правилно недвижимо. Например гараж на добра локация.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пако

    39 1 Отговор
    РУМЕНЧО КОГАТО ЛИХВИТЕ СЕ ВДИГАТ,ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМОСТИ ПАДА. НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА ОТКРИВАШ ТОПЛАТА ВОДА.ПРЕДСТОИ ПО ТЕЖКА КРИЗА И ОТ 2008.
  • 5 Брабус

    26 4 Отговор
    Хаха, по-скоро ще се сринат цените на имотите! Предвид невижданите досега темпове на покачване на лихвите!
  • 6 саксия с помия

    26 3 Отговор
    това са най-големите глупости които съм чел от години насам-цените ще падат и то много очевадно за всички,а лихвите ще скочат..балона ще се спука отново като през 2008!ипотекита ще станат безмислени и ще се разтрогнат,а банките ще листнат всички свои авоари на непознати!

    Коментиран от #7

  • 7 миро има пръц

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "саксия с помия":

    хммм...интересно мнение.всичко е възможно в този финансов ад,но май си права.

    Коментиран от #8

  • 8 широк отзад

    5 14 Отговор

    До коментар #7 от "миро има пръц":

    нищо от написаното не е вярно-цените ще скачат,а лихвите ще станат нищожни...0,1-0,2%..малоумници сте!
  • 9 Анонимен

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Врабчов":

    Всеки, който в момента се е набутал-купил много жилища с идеята после да ги продава двойно я пее тази песен. Треперях му г. Че ще скочат лихвите и ще излезе на загуба. Повялвай ми такива има много и разчитат сега да излъ.жат последния влак купувачи.

    Коментиран от #10

  • 10 муса-ал муси

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    говори глупости,големи глупости и си вярва,нали?цените ще скочат до небето..предрича над 12 000 евро кв.м. скоро по русе и варна...а лихви поне 4 -но скачат,продавайте или купувайте,вие знаете ли се?
  • 11 Надявай се мъжо

    6 11 Отговор
    Знаете я нататък...
    Абе не четете и не слушате достатъчно. 80% от имотите които се купуват са изцяло или частично обезпечени от спестени пари. Тоест основно хората си ги влагат парите в недвижимо не за да правят печалби по - късно а за да запазят натрупаните от инфлацията. Така, че не няма да ги продават защото не могат да си плащат месечната вноска. Няма да ги продадат и на нива по - ниски от инвестирани + инфлация.
    Ще има и фалити, ще има и такива които са се набълбукали и не могат да си обслужват заема но това няма трайно да снижи цените а ще създаде само известна флуктуация на пазара в БГ.
    При сегашните цени на материали и труд не се надявайте на пияни жени/да допълня заглавието/

    Коментиран от #13

  • 12 Две различни неща

    10 5 Отговор
    Цените на имотите едва ли ще се сринат. По скоро ще се сринат продажбите им. Поне тук в БГ.
  • 13 Анонимен

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Надявай се мъжо":

    От близо 50 човека, които познавам, закупили жилища само двама са го направили със спестени пари. Всички са със заем. Със заплати в страната между 1000 и 2000лв масово не знам как си представяш спестяванията на хората. А много от тях плащат и наем тоест не пестят нищо, а просто наемът им става заем.
  • 14 5577

    11 0 Отговор
    Много преднамерени платени неща има в тая статия. В тоя объркан (побъркан) свят никой не може да каже какво предстои. Някой ако ми беше казал за пандемията или за това че Путин я победи нямаше да му повярвам, но това е факт
  • 15 Ха ха ха

    10 0 Отговор
    И защо нагоре , а не надолу бре гълъбче? Да не би да си понапълнил имотната си гушка и да ти се иска?