Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 04:56 794 0

Кипърските компании очакват увеличаване на износа и продажбите

  • кипър-
  • бизнес-
  • извос-
  • продажби

За всеки пети кипърски предприемач едно от основните предизвикателства догодина ще са високите разходи за труд заради нарастващите заплати

Кипърските компании очакват увеличаване на износа и продажбите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 40% от фирмите в Кипър очакват да увеличат износа си догодина, а 35% виждат ръст на продажбите си на вътрешния пазар, предаде БНР. Данните, които обяви Кипърската търговско-промишлена камара, са част от европейско изследване за предизвикателствата пред бизнеса през 2023 г.

"Кипърските предприемачи продължават да демонстрират впечатляваща издръжливост при безпрецедентно силни икономически и геополитически ветрове, но тя не може да продължи безкрайно", подчертава Кипърската търговско-промишлена камара в съобщението си.

За всеки пети кипърски предприемач едно от основните предизвикателства догодина ще са високите разходи за труд заради нарастващите заплати. Една пета от компаниите също така са загрижени за достъпа им до енергия и суровини в резултат на несигурността на веригите за доставки.

Въпреки трудностите, които се очертават пред икономиката през следващата година, над 32% от предприемачите на острова очакват повишаване на заетостта, но проблемът за 15% от фирмите е недостигът на квалифицирани работници.

Над половината от компаниите в страната ще запазят инвестициите на същото ниво.

За много от предприемачите не само в Кипър, но и в страните от Евросъюза, 2023 г. ще бъде година на краткосрочно ограничаване на щетите, за сметка на по-дългосрочното планиране, инвестиции и конкурентоспособност, посочва кипърската бизнес организация.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА