29 Ноември, 2022 05:32 1 260 4

Преслав Райков: Инфлацията забавя темповете си, но може да очакваме нова вълна

  • преслав райков-
  • десислава николова-
  • икономисти-
  • депозити-
  • лихви-
  • инфлация

Последните данни на Централната банка сочат, че лихвите по депозити отчитат леко нарастване

Преслав Райков: Инфлацията забавя темповете си, но може да очакваме нова вълна - 1
Снимка: NOVA

Засега инфлацията забавя темповете си, но може да очакваме нова вълна. Спад на цените също не се очаква, коментират икономисти.

„Ще видим по-малък темп, а моята лична прогноза е, че следващите месеци, които предстоят, може да очакваме нова вълна на инфлацията, защото войната се развива в ход, който никой не може да предвиди и може би енергийните политики на Русия в зимните месеци ще бъдат насочени в това да притиснат Европа в инфлационна хватка и най-вероятно може да имаме доближаване до 20%”, коментира икономистът Преслав Райков.

Забелязва се и лек ръст при лихвите по депозитите. „Последните данни на Централната банка сочат, че лихвите по депозити отчитат леко нарастване. Това едва ли е някаква изненада за нас, след интервенцията от страна на Европейската централна банка, която за трети път повиши основната си лихва. Дори бих казала, че много плавно се случват нещата с повишение на лихвите”, коментира икономистът Десислава Николова.

Засега не всички банки, спрямо разчетите им за ликвидност, са взели решение да увеличат лихвените проценти по депозити. „Когато говорим за лихви по депозити трябва да споменем и лихвите по кредити. Защо лихвите по депозити са важни. Освен за спестителите, те са важни и за тези, които имат вече изтеглен кредит, защото при 80% от банковите институции лихвата по кредита се формира на база на така наречения референтен лихвен процент”, допълни Десислава Николова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищонезнайко

    4 0 Отговор
    Гледам телевизия и си приказвам, а вие ми вярвайте!
  • 2 бл.134 в Zап. парк

    2 1 Отговор
    Ами , страхотно ! Нещо друго да , Яков друга компенсация ,изпечен банкерски и политически трик за унищожаване на спестявания ...добре че имам 15 апартамента в южните квартали ! А вие за еврозоната някъде 2324 мислете !
  • 3 Има ли още за кражба или ей така да

    5 0 Отговор
    Мъчите хората и да ви работят за цветни хартиики наричани от вас пари! Кой открадна доходите ни нали има валутен борд или вие ни обирате и през него! Инфлацията е поредното средство за кражба на политиците, пък после да им вярваме!
  • 4 Един

    3 0 Отговор
    а бре тоя много "стар, и опитен" ми се вижда, да! Я докарайте и някое дете от яслата, или по–улегнало от детската градина, и то да се из.ходи по въпроса!