Last news in Fakti

7 Август, 2013 18:43 1 381 1

Йордан Цонев: Готов съм с мотивите за отхвърляне на ветото

  • йордан цонев-
  • мотивите-
  • отхвърляне-
  • ветото-
  • пламен орешарски-
  • президентът

Не сме изненадани нито от ветото на президента Росен  Плевнелиев, нито от мотивите, каза пред журналисти  заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод   наложеното днес от държавния глава вето върху актуализацията на бюджета.

Искам да мисля, че президентът иска да помогне да има повече прозрачност, но начинът, по който се налага това вето, и  мотивите към него, ме карат да мисля, че то е политическо, коментира Цонев. Готови сме да оборим ветото, Министерството на  финансите също е готово със своите мотиви и ветото ще бъде  преодоляно, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Приходите са планирани да са 1,8 млрд. лв. повече от  приходите за 2012 г. Към края на шестте месеца на тази година  обаче са събрани едва 400 млн. лв. повече от 2012 ч., посочи  Цонев. Според него нито един икономист не би могъл през  следващите шест месеца от годината да събере оставащите 1,4 млрд. лв., както е заложеното в бюджета.

Относно актуализирането на разходната част на бюджета и  мотива на президента, че увеличаването на разходите е в разходна статия "непредвидени разходи", Йордан Цонев коментира, че това  е направено, защото не всички разходи могат да бъдат предвидени  с точност. Тези разходи се правят с постановление на  Министерския съвет и по този начин точно се разписва как се  изразходват, обясни Цонев.

Той даде примери как при управлението на ГЕРБ са били  изразходвани значителни средства именно от раздела "непредвидени разходи" с постановления на Министерския съвет. През 2011 г. тези средства са били 387 млн. лв., през 2012 - 410 млн. лв., а  през първите пет месеца на тази година по този способ са  изхарчени 387 млн. лв. или повече отколкото се предвиждат с  актуализацията на бюджета, посочи Цонев.

Относно дълга от 1 млрд. лв. Йордан Цонев каза, че той се  взима не за да се харчи непрозрачно, а за да влезе директно във  фискалния резерв. Към 1 юли 2013 г. във фискалния резерв имаме 5,6 млрд. лв., но в тях се включват и тези 800 млн. лв., коитo на 22 август ще трябва да бъдат платени по облигацията Държавни  ценни книжа.

Цонев посочи, че планираният в бюджета дефицит също трябва да се покрива със средства от фискалния резерв и  планираният дефицит от 1,3 процента отговаря на 1,1 млрд,. лв. от резерва. Когато тези средства се извадят от резерва, към края на годината в него ще останат 3,7 млрд. лв., а по закон  минималният праг на фискалния резерв трябва да е 4,5 млрд. лв.Цонев добави, че тези цифри са при пълно изпълнение на  приходите на настоящия бюджет, а при неизпълнението им, фискалният резерв ще падне на още по-ниско ниво. Икономистът  посочи, че в началото на следващата година ще трябва да се  направят и две големи плащания - 450 млн. лв. по падежа на дълга и 1 млрд. лв. доплащания за земеделските производители и така  нивото на фискалния резерв ще стигне до 2,2 млрд. лв. в края на  февруари догодина.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стойчо Пецов

    0 0 Отговор
    ABE TI NA PROSTI LI 6TE NA PRAVI6 BE. TI ISKA6 DA ZABIE6 YDAR NA BALGASKIA NAROD LI BE PREDATEL. ZA KAVO NI E TOZI ZAEM DA SI OPRAVI6 NIAKOI DALAVERI LI.