Last news in Fakti

8 Август, 2013 09:55 1 417 0

Икономисти: Ефектът от ветото няма да е икономически, а политически

  • вето-
  • бюджет

Като юридическо понятие няма частично вето. Има пълно вето, каза икономистът проф. Боян Дуранкев

„Икономическият ефекта от това вето няма да бъде голям, по-голям ще е политическият ефект, затова и бях против ветото, защото усложнява разделението в нацията”, каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия икономистът проф. Чавдар Николов.

По думите му в момента сме в едно много странно положение, че парите вече са изхарчени. „Бюджета трябва да бъде актуализиран. В това положение сме поставени”, категоричен е той и добави, че 600-700 милиона вече са усвоени за ДДС и разплащания.

„Това изхарчване на парите ми напомня за немските акции по време на войната срещу цивилното население – нощем и в мъгла”, каза Николов. Според него сме в стегнация от 4 години.

„Като юридическо понятие няма частично вето. Има пълно вето”, каза икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му това изказване на президента е довело до забава. "С ветото държавният глава топло подаде ръката си на премиера Пламен Орешарски, тъй като каза, че всички заложени в актуализацията приходи и разходи са законосъобразни. Росен Плевнелиев знае, че ходи по доста тънък лед, защото ако правителството падне и той назначи служебно правителство, през есента всички протести ще се насочат към президентството", добави икономистът.

Според него от тук нататък нещата ще се развият по нормалния начин – ще се събере парламента и ще прегласува, с по-точни аргументи, актуализацията на бюджета.

Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика след това вето нищо няма да се промени и разплащанията няма да спрат, няма да спре и социалната програма. „Аз обаче не съм съгласен, че това е подадена ръка”, каза той.

На въпрос какво ще правим, ако Русия ни осъди на 1 млрд. за проекта АЕЦ „Белене”, Ганев смята, че това е доста сложно дело и няма вариант да се реши в близките месеци и да се наложи скоро да плащаме. „Идеята е да похарчим повече, вдигайки дефицита до 2%, а после да мислим как да го представим пред обществото”, смята той.

Проф. Дуранкев се съгласи с мнението на Ганев и добави, че трябва да има по-добра аргументация на разходите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА