Last news in Fakti

18 Декември, 2022 07:37 5 268 18

Виктор Йоцов: Има опасност от глобална рецесия и дългова криза през 2023 г.

  • виктор йоцов-
  • финанси-
  • бизнес-
  • рецесия-
  • лихви-
  • инфлация-
  • криза

Централните банки все по-често ще прибягват до увеличаване на лихвите, прогнозира финансистът

Виктор Йоцов: Има опасност от глобална рецесия и дългова криза през 2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Опасността от глобална рецесия през следващата или по-следващата година е много висока. Прогнозата е на финансиста доц. Виктор Йоцов, който преподава в Университета за национално и световно стопанство.

В опит да овладеят инфлацията централните банки все по-често ще прибягват до увеличаване на лихвите, макар и с по-умерени стъпки - 25 или 50 базисни пункта.

В интервю пред БНР доц. Йоцов определя като очаквано покачването тази седмица с 50 базисни пункта, обявено първо от Федералния резерв в Съединените щати, а след това от Bank of England и от Европейската централна банка:

"Стъпките, които се предприемат обикновено са малки. Опасенията са да не се прекали с повишението и да не са наруши нормалното функциониране на финансовите пазари. Това е политика от десетилетия. Свиване на портфейлите е резултат от тези стъпки. Инфлация се бори с рецесия, това е факт".

Според него дълговата криза през следващата година е неизбежна.
Забавяне на икономическия растеж в еврозоната до 0,3%, а в ЕС - до 0,4% през третото тримесечие
Прогнозите на ЕЦБ за инфлация около 6% в еврозоната са нереалистични за доц. Виктор Йоцов, но той приема подхода, защото при обявяване на такива прогнози се цели излъчване на сигнал за успокояване на пазарите и се декларира готовност за намеса, ако ситуацията излезе извън контрол.

"Потенциалът в глобален план за по-висока инфлация го знаем от времето на глобалната финансова криза. От тогава паричното предлагане толкова се увеличи, че излезе от познатите рамки. Дълги години тази потенциална заплаха не се реализираше заради свитото производство и потиснатото търсене, но сега имаме нов елемент - войната в Украйна и напрежението, което носи тя. Надеждите са да не се отпушат всички канали, по които инфлацията може да нарасне, а те са много. Има натрупана ликвидност в системата и този проблем не е решен. Има огромен дълг в системата и опасенията са, че това нещо може да се излее на пазара с непредвидими последици".

Финансистът очаква спукване на ипотечния балон.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    51 3 Отговор
    Панелка в София 80 кв гони 200 хиляди € ,това ако не е балон
  • 2 Госあ

    40 2 Отговор
    Нека банките увеличават лихвите, за да се спука строителния балон !
  • 3 Копипасте

    28 4 Отговор
    Такова невероятно "печатане" на евра и долари покрай КОВИД не е имало от ВСВ насам! Кризата от 2008/9 година ще е като някаква безобидна шега сравнена с това което ще стане към 2024/5 година! Руснаци китайци, индийци и не само ги предупреждаваха много пъти да не се "изхвърлят" много с "печатането", ама кой да чуе, да поспре за малко и да попремисли?! А ако руснаците са успели да се оттърват от американските държавни ценни книжа и същото ударно направят и китайците ще е наистина много голям цирк - Лимомените братя и последствията ще са като джуджета!
  • 4 И този е

    1 22 Отговор
    от великите ,световно известни преподаватели! Къде? В УНСС . Ха Ха .

    Коментиран от #6

  • 5 Тома

    32 1 Отговор
    Понеже с ковида не мина номера сега са наред банките да довършат хората
  • 6 1302

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "И този е":

    Ами, прав е човекът.
  • 7 Брокер

    13 1 Отговор
    "Финансистът очаква спукване на ипотечния балон." - НЕЕЕЕ ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ В ОСТРОВА НА СТАБИЛНОСТ бг
  • 8 Аз Кочо

    17 0 Отговор
    Трябваше да публикувате цялото интервю а не да спрете до пукването на имотният балон. С две думи човекът каза че не трябва да говорим дали ще има спукване на този балон а за това кога ще стане със сигурност това и че това е неизбежно
  • 9 До анонимен 1

    17 0 Отговор
    Прав си за панелката, но тухла от 1970 цялата мухлясала и плесенясала пак за толкова е също смешно както и нов гипсокартон с 30 кв несъществуваща квадратура.
  • 10 Кънчо

    6 8 Отговор
    Пак са ви балони в главите, форумни чакали. От 10 г го чакате и си мечтаете балона да се спука… 200% поскъпна недвижимото имущество, докато си мечтаете да видите спукан балон. От тук нататък докатосъществуват парите във вида, в който ги познаваме цената на квадратен метър за София ще е средно между 1500 и 3500Евро за кв/м. Колко смотан загубеняк трябва да си, за да не го осъзнаваш този икономически фундамент.
  • 11 Мен

    10 2 Отговор
    Трябва човек да е загубеняк ако мисли че цените ще растат или ще останат същите и да купува с цел да продаде по скъпо. Това драги ми инвеститори е абсолютен балон който започва да се спихва както винаги от запад на изток неизбежно е ако си мислите че догодина сделките ще тръгнат нагоре, се лъжете. Кой продал продал кой не, ще си чука в главата този имот.
  • 12 До Кънчо

    11 0 Отговор
    Ами продай на 1500 евро. Що зяеш тука, па като продадеш ела да почерпиш
  • 13 Ванко

    11 1 Отговор
    Фойерверките започват......първия балон който изгърмя е на криптото... To Be Continued!!!
  • 14 Кънчо

    1 10 Отговор
    Продадох на 2500, купих два по-малки на по 1770 и 1900. Търговията си тече в пълна сила, баламурници такива. Ако сте поредните, които се стичате да се тъпчете по улиците и да пречите ще плащате Софийските цени. До тогава ще си мечтаете да купите на 800 евро на квадрат.
  • 15 До Кънчо

    9 0 Отговор
    Хееееее ма ти си бил голям тарикати бе. Купуваш евтино и продаваш скъпо като истински инвеститор. А ние останалите сме баламуеници. Най вероятно си някой ск ъ Сан се л Як и плащаш наем някъде около София да ти е по евтинко с ме ш ни к
  • 16 Пишман инвеститор

    4 1 Отговор
    Абе Кънчо дай да ти продам имам един в центъра на 2000 евро на м2 и ще ти купя тоя от 2500 в горубляне дето... на 3000. А ти ше черпиш по едно, става ли.
  • 17 До кънчо

    8 1 Отговор
    Аз купих в манхатън на 1000 USD na m2 а преди това продадох в бъкстон на 2800 на м2. Останаха ми и за туй онуй.
  • 18 Кънчо

    3 2 Отговор
    Бая сте спрели всички :)