Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 15:37 1 084 1

Казахстан е домакин на международен форум за справяне с ключови световни предизвикателства

  • казахстан-
  • форум-
  • свя-
  • проблеми-
  • решение

На него ще се търсят решения на проблеми като изменението на климата, недостига на храна и енергийната сигурност

Казахстан е домакин на международен форум за справяне с ключови световни предизвикателства - 1

Докато международната общност върви към ерата на нарастваща поляризация и геополитическо разделение, Казахстан, за да обедини усилията си за справяне с ключови глобални предизвикателства, стартира нова платформа за диалог - Международния форум Астана.

Форумът ще се проведе под егидата на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев на 8-9 юни 2023 г. в Астана. Той ще се превърне в платформа за диалог между високопоставени делегати от чужди правителства, международни организации, бизнес и академични среди, за да се намерят начини за решаване на проблеми като изменението на климата, недостига на храна и енергийната сигурност.

Коментирайки откриването на Международния форум в Астана, президентът Касим-Жомарт Токаев отбеляза: „Днес по целия свят сме изправени пред исторически предизвикателства, каквито не сме виждали от десетилетия или повече. Тези предизвикателства оказват безпрецедентен натиск върху международната общност, създават нови разделителни линии и поставят под въпрос принципите на глобализацията и мултилатерализма“.

Международният форум Астана е създаден, за да отговори на тези предизвикателства, като дава приоритет на сътрудничеството като основен постулат на функционираща международна система.

Казахстан има дълга история на развитие на конструктивни международни отношения, служейки като мост между Изтока и Запада – и въпреки че тази политика беше подложена на сериозно изпитание през 2022 г., тя се оказа устойчива. Показахме стойността на сътрудничеството.

„Чрез Международния форум в Астана се надяваме да изградим нови мостове и да укрепим връзките, като се обединим, за да преодолеем колективните предизвикателства, пред които сме изправени, очертавайки нов път напред – дипломатически, икономически и политически“, каза президентът на страната.

Международният форум в Астана беше предшестван от успеха на Икономическия форум в Астана. Неговата концепция е разработена за справяне с четири ключови глобални проблема: външна политика, сигурност и устойчивост, енергия и климат, както и икономика и финанси. Тези стълбове са в основата на мисията на форума – „Решаване на проблеми чрез диалог: към сътрудничество, просперитет и прогрес“.

Програмата на Форума включва ключови речи, панелни сесии, дискусии и други свързани събития.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    0 0 Отговор
    Давос се люспи?