Last news in Fakti

3 Септември, 2013 17:46 1 555 0

Явор Гечев: В срок ще е готова Програмата за развитие на селските региони

  • явор гечев-
  • земеделци-
  • селски региони

Приоритет за държавата през следващия рамков период ще са малките стопанства

Няма да има забавяне в изготвянето на новата Програма за развитие на селските райони и България ще спази всички срокове. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на Националния форум на планинските общини, който се проведе в Пампорово. „ След една седмица ще сме готови с първия вариант на цялата финансова рамка на новата ПРСР, която ще бъде предоствавена за обсъждане”, заяви Явор Гечев.

Приоритет за държавата през следващия рамков период ще са малките стопанства. За тази цел се предвижда отделна подмярка, която да е предназаначена само за малките земеделци, така че те да не се конкурират с по-големите производители. Това е от особено значение за планинските общини, тъй като основната част от селските стопани там са малки и до тях трудно достигат средства за финансиране. Явор Гечев допълни, че министерството предвижда и мерки, с които да подпомогне селските стопани, които отглеждат малко на брой животни. Основна насока в това отношение е да им се позволи да продават до 80% от произведеното от тях мляко. Ще се търсят и варианти за засилване на производството на традиционни домашни продукти от мляко, които да могат да се продават директно от стопаните. По този начин се скъсява веригата и се дава възможност на малките производители да са в контакт с потребителите.

Акцент в новата ПРСР ще е и биоземеделието, което предлага много добри възможности за производство на скъпи и качествени продукти за износ и за родния пазар. Териториите на планинските общини имат отлични природни дадености за развитието на биоземеделие и това е добър шанс за местните земеделски стопани.

В заключение ресорният зам.-министър каза, че в момента се водят разговори между МЗХ и Министерството на регионалното развитие, така че през новия програмен период (2014-2020) да не остават населени места без финансиране, както се случи през изминалите седем години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА