11 Септември, 2013 19:38 2 042 0

Премиерът Орешарски се срещна с президента на China Eximbank

  • китай-
  • орешарски-
  • инвестиции

Според премиера има голям потенциал за сътрудничество между Българската банка за развитие и Eximbank

Премиерът Орешарски се срещна с президента на China Eximbank - 1
Снимка: Министерски съвет

Като изключително ползотворна определи премиерът Пламен Орешарски срещата си с президента на China Eximbank г-н Ли Жуогу. С г-н Ли българският министър-председател обсъди някои ключови направления за сътрудничество, като и от двете страни бе изразено желание за съвместна работа, съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът Орешарски обърна специално внимание на голямата кредитна линия, която китайското правителство още миналата година отпусна за страни от Централна и Източна Европа. Тя възлиза на 10 млрд. долара за целия регион. Според министър-председателя, в продължение на една година кредитната линия не бележи особен прогрес при усвояването заради доста твърдите изисквания от страна на китайската банка - най-вече държавно гарантиране на отделните финансирания. „Разгледахме възможността за по-голяма гъвкавост и от страна на българските власти, и от страна на Eximbank. Дори стигнахме до съгласие от страна на президента при определени случаи при бюрократизиране на процедурите да държим личен контакт, особено по по-големи и по-важни проекти, които се инициират за усвояване на тази кредитна линия”, изтъкна г-н Орешарски. Президентът на банката настоя България да представи един или два проекта в най-кратък срок, които да стартират и да служат като образци. „Вярвам, че в бъдеще ще има надпревара между отделните страни от региона за усвояване на тези кредити, при положение, че се намери подходящата форма, така че да не се натоварват публичните финанси, дефицитът и дългът”, подчерта премиерът Орешарски.
Министър-председателят обясни, че този заем от 10 млрд. долара е разделен на две части. „3 млрд. долара са преференциални кредити, в които ще се опитаме да се вмъкнем. Другите 7 млрд. долара са с търговска насоченост, в това число българският бизнес би могъл да кандидатства с наша подкрепа. Вече има едно или две български предложения до Eximbank в начален стадий”, каза премиерът Орешарски. Според него не са популяризирани достатъчно възможностите и като че ли голяма част от българския бизнес не знае за съществуването на такава допълнителна възможност. „Български компании, които така или иначе купуват китайски стоки, биха могли да се възползват по перфектен начин от кредитните линии”, изтъкна министър-председателят. Според него има голям потенциал за сътрудничество между Българската банка за развитие и Eximbank.
Премиерът Орешарски каза още, че е помолил президента на банката институцията му да бъде по-благосклонна да отпуска гаранции на китайски инвестиции в България. „Изключително важно за чуждите инвестиции е собствените им институции да ги насърчават и да им гарантират риска. Поехме взаимни ангажименти, така че да облекчим малко риска на китайските инвеститори, които идват в България и да постигнем по-голям ефект по този начин от инвестициите им”, подчерта министър-председателят.
Президентът на China Eximbank г-н Ли Жуогу отбеляза, че вече има един проект в България, който е свързан със соларната енергия. „Бихме искали да подсилим икономическото взаимодействие между Китай и България. В бъдеще може да направим много проекти в различни сфери, като например инфраструктура или други, които отговарят на нуждите на България”, добави г-н Ли и изрази готовност за преодоляване на препятствието на държавните гаранции с цел да се реализират успешни проекти. Г-н Ли отбеляза, че Eximbank е създала фонд по инициатива на китайското правителство в размер на 500 млн. долара, по линия на който също може да се кредитира. „Искаме да работим по конкретни проекти и да допринесем за нашите двустранни отношения. Убеден съм, че ако имаме добрата воля, ще намерим начин да преодолеем всяка трудност. Съгласни сме да търсим по-гъвкави решения за държавните гаранции в името на задълбочаването на нашите взаимоотношения на сътрудничество”, добави г-н Ли. Той пое личен ангажимент да следи развитието на отношенията между България и китайската Eximbank. „Да ориентираме към успех нашето сътрудничество, да хванем времето и да сграбчим успеха. Следващият път, когато дойда в България, да е по повод една изградена магистрала с наша подкрепа”, каза в края на срещата г-н Ли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА