Last news in Fakti

12 Септември, 2013 13:24 2 130 0

Слабата защита на собствеността спъва развитието ни

Институтът за пазарна икономика за поредна година представи международния индекс „Право на собственост” 2013 (International Property Rights Index - IPRI), който отчита защитата на интелектуална и физическа собственост в 131 държави по света, представляващи 98% от световния БВП и 93% от населението на Земята. Тази година 74 международни организации, между които и Институтът за пазарна икономика, си сътрудничиха с Алианс „Право на собственост”, за да създадат седмия годишен Индекс „Право на собственост” 2013.

Индексът изследва защитата на правото на собственост по света, анализирайки три основни области: политическа и правна среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Финландия продължава да води класирането за седма поредна година с резултат 8,6 от максималните 10 точки. Зад първенеца се нареждат Нова Зеландия и Швеция с резултат от 8,4 точки, Норвегия с 8,3 точки и Холандия и Швейцария с по 8,2 точки. На дъното на класацията отново е Йемен с 3,1 точки.

Право на собственост и икономическо благосъстояние 

Основният фокус на индекса е как защитата на правото на собственост се отразява на икономическото благосъстояние на страните. Изследването разкрива, че по-добрата защита на правото на собственост води до по-висок БВП на човек от населението, повече преки чуждестранни инвестиции и по-голям ръст на икономиката. Разликата в БВП на глава от населението между първенците и тези в дъното е близо 7 пъти – съответно  $38,000 БВП на човек от населението за първите 20% от класацията и $5,500 БВП на глава от населението за последните 20%.

Къде е България?

България заема 58-мо място (от 131 страни) с резултат 5,4 точки от максималните 10. Със същия резултат са още Турция, Индия, Гана и Китай. От страните-членки на Европейския съюз единствените две с по-нисък резултат са Гърция (5,4 точки) и Румъния (5,3 точки).

Въпреки слабото повишаването на резултата на България спрямо миналогодишното издание на индекса, за последните пет години страната отбелязва застой заради липсата на значими реформи в посока по-добра защита на правото на собственост.   

По показателя, измерващ правната и политическата среда, резултатът на България остава на същото равнище. Слабото представяне на страната се дължи основно на ниските оценки за независимост на съдебната система и върховенството на закона.

Представянето на България не е изненадващо и заради широкоразпространената корупция, особено по високите етажи на властта.         

България традиционно показва най-добри резултати по показателя „Право на физическа собственост”.

Подобрението в тази категория спрямо миналогодишното представяне е вследствие на слабото подобрение на оценките за регистрацията на собственост и достъпа до заеми за придобиване на собственост. Въпреки това защитата на правото на физическа собственост не отбелязва значим ръст.                 

Слабо се повишава и защитата на правото на интелектуална собственост в страната. В България все още липсва ефективна патентна защита, а пиратството на авторското право е широко разпространено.

Основните причини за ниските резултати се коренят в тромавото законодателство и неефективността на съдебната система. Това са и основните реформи, които трябва да се предприемат в България, защото както недвусмислено показва индексът, защитата на правото на собственост е равнозначно на по-големи доходи и по-бърз икономически растеж.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА