Last news in Fakti

19 Септември, 2013 13:31 1 401 1

БНБ: ПИБ може да придобие МКБ Юнионбанк

  • пиб-
  • бнб-
  • мкб юнионбанк

Това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след успешното сливане на „Булбанк

Българската народна банка (БНБ) одобри придобиването на „МКБ Юнионбанк" ЕАД от Първа инвестиционна банка (ПИБ), съобщиха от БНБ.

Сделката беше обявена чрез Българската фондова борса в началото на август, като цената й не бе съобщена.

Подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който ръководи Банковия надзор, издаде днес разрешение на ПИБ да придобие всички акции с право на глас от капитала на МКБ Юнионбанк.

„Българската народна банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас”, отбелязват от БНБ.

Институцията подчертава, че е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции. „Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества”, посочват още от БНБ.

Това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след успешното сливане на „Булбанк", „Ейч Ви Би Банк Биохим" и „Банка Хеброс" през 2007 г., припомнят от БНБ .

Активите на двете банки към 30 юни 2013 г. възлизат на 8,5 млрд. лв., от които 7 млрд. лв. за ПИБ и 1,5 млрд. лв. за МКБ Юнионбанк. Общо двете банки ще заемат трето място по активи, изпреварени от Банка ДСК с 8,9 млрд. лв. и Уникредит Булбанк с 12,7 млрд. лв.

ПИБ е трета по активи и преди придобиването на Юнионбанк, изпреварвайки 4-тата ОББ, която има 6,7 млрд. лв. активи и петата КТБ с 6,3 млрд. лв. На шесто място с 6 млрд. лв. е Райфайзенбанк България, а 7-мото място се заема от Юробанк България с 5,4 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дими Димов

    0 0 Отговор
    Честито на печелившите