Last news in Fakti

26 Септември, 2013 10:21 1 345 0

Застрахователи искат да купят BlackBerry

  • blackberry-
  • fairfax financial holdings

Канадската телекомуникационна компания, широко известна като производител на смартфони BlackBerry, обяви, че продава всички свои акции на инвестиционния консорциум Fairfax Financial Holdings. Стойността на сделката се оценява за $ 4,7 млрд. и се очаква тя да бъде финализирана до 4 ноември. Съветът на директорите на BlackBerry вече е одобрил първоначалните параметри на сделката.

Fairfax Financial Holdings е финансов холдинг с централа в Торонто. Той е специализиран в сферата на застраховането и презастраховането, така и на финансови услуги. Основни компании в холдинга са Odyssey Re, Northbridge Financial, Crum & Forster and Zenith Insurance Company.

Fairfax Financial има над 8200 служители по света, от тях по 5000 в САЩ. В централата в Торонто работят 50 служители.

Акционерите на BlackBerry се очаква да получат по $9 за всяка акция. В момента Fairfax притежава 10% от акциите на компанията.

За анализатори новината за BlackBerry не е изненада. За последното тримесечие компанията отчете загуби от $84 млн. и обяви съкращенията на 5000 служители. През последните седмици все повече се обсъждат възможностите за фалит, преструктуриране, сливане или продажба на Blackberry.

През последните години компанията изгуби надпреварата с Apple и Samsung. Ако през 2008 г. тя заемаше второ място след Nokia в света на пазара на смартфони с дял от 20%, то за второто тримесечие на 2013 г. делът й е спаднал до 2,9%.

В момента капитализацията на Blackberry е $5,582 млрд. срещу $84 млрд. за 2008 г. Това е спад от близо 15 пъти, отбелязват борсови анализатори, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“.

През януари BlackBerry представи новата операционна система BlackBerry 10. Междувременно на пазара се появиха и три нови модела телефони, сред които и флагманският Q10. Но за слабото търсене на смартфона неговата цена беше намалена през юли до $49,99 от $199,99 за март.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА