Last news in Fakti

25 Септември, 2013 13:29 1 305 0

ЧЕЗ с успешни тестове на подстанция „Средец“

  • чез-
  • средец

Премина периодът на очаквани смущения в електрозахранването

"ЧЕЗ Разпределение България" извърши успешно тестовете на новата уредба 110 киловолта, която бе монтирана в столичната подстанция „Средец“. Новата уредба е доставена от Германия. Монтажът и изпитателните работи се извършиха с участието на експерти от завода производител. Предстоят довършителни дейности в подстанцията и подготвителни работи за присъединяване на новата кабелна линия 110 киловолта от подстанция „Хиподрума“. Периодът на очаквани смущения в електрозахранването на клиентите приключи.

„С извършените тестове бе завършен първият етап на един от най-важните проекти в инфраструктурата на София за последните 30 години. Инвестицията ще повиши значително качеството на снабдяване в двумилионна София и ще осигури електрозахранване, каквото отговаря на изискванията на една модерна европейска столица. Благодаря на колегите, създали необходимата организация, за да се ограничат до минимум неудобствата за нашите клиенти. Поздравявам ги за техния професионализъм и всеотдайност ”, каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Към момента дейностите по проекта протичат безаварийно и по план. Компанията работи в пълна координация и съгласуване със Столична община и компетентните органи и институции и извършва редовни проверки и огледи на местата, където се извършват ремонтните дейности.

Проектът е на стойност 8 милиона лева и е част от дългосрочния план на ЧЕЗ за модернизация на критичната електроенергийна инфраструктура на София. Предстои да завърши модернизацията и на подстанция „Хиподрума“, след което двете подстанции ще бъдат свързани посредством новата суха кабелна електропроводна линия 110 кV „Гешов“. Тя ще бъде с дължина на трасето около 3 км и ще осигури трети източник на електрозахранване за два от диагоналите на София.

В столицата „ЧЕЗ Разпределение България“ АД има 23 подстанции и 30 километра110 киловолтови кабелни линии, които формират четири диагонала. Съоръженията са проектирани и въвеждани в експлоатация през 70-те и 80-те години на миналия век. За тяхното обновяване и модернизация е необходимо да бъдат инвестирани 130 милиона лева в продължение на 10 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА