Last news in Fakti

27 Април, 2023 12:52 3 335 8

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отчете рекорд

  • тец „контурглобал марица изток 3“-
  • ток-
  • рекорд-
  • труд-
  • трудова безопасност

Централата, която произвежда 10% от електроенергията у нас

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отчете рекорд - 1
Снимка: Архив

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отчете над 17 милиона човекочаса без инциденти в навечерието на Световния ден за безопасност и здраве по време на работа – 28 април. Това е 7% повече спрямо година по-рано и нарежда централата сред най-добрите енергийни предприятия в света по този показател. Забележителното постижение е резултат от сериозни инвестиции в мощностите, ефективна програма за управление на риска, строг контрол, обучения и постоянни подобрения.

„Отнасяме се много сериозно към сигурността на нашите служители, подизпълнители, партньори и общностите, в които работим, каза Александър Желев, главен инженер на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. За нас е приоритет да има сигурна работна среда за всички, които са включени в дейността ни и работим непрекъснато, за да поддържаме надеждността на съоръженията и да подобряваме практиките си по безопасност. Едновременно с това развиваме култура, в която всеки носи отговорност както за собствената си, така и за сигурността на другите“, допълни той.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ отделя сериозен ресурс за поддържане на мощностите в добро състояние. До момента са инвестирани близо 1.5 милиарда лева в удължаване живота на блоковете, надеждна експлоатация, екологични подобрения и безопасност. Всяка година се извършват планови ремонти на централата, а при промяна на европейските изисквания за безопасност и опазване на околната среда се реализират допълнителни проекти в отговор на по-строгите норми.

Компанията е разработила и ефективна система за управление на здравето и безопасността на труда, която се основава на най-добрите световни практики. Тя включва стриктни процедури за работа, текущи оценки на риска, редовни проверки, обучения за сигурност и развитие, постоянно идентифициране на области за подобрение. Целта на програмата е да не се допускат инциденти и всички служители на територията на централата да разполагат с необходимите знания, умения и средства, за да работят сигурно и безопасно.

От 14 години ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е сертифицирана и по международния стандарт за управление на здравето и безопасността при работа ISO 45001:2018 (преди OHSAS 18001:2007). Ежегодно тя доказва ефективността на своите процедури и практики по сигурност в рамките на външните одити на международната организация SGS.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява втората по големина топлоелектрическа централа в България с инсталирана мощност от 908 MW. Тя има ключово значение за енергийния сектор като допринася за енергийната сигурност и независимост на страната и осигурява регулирането на електроенергийната система. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е и една от модернизираните мощности у нас, които отговарят в най-висока степен на европейските екологични стандарти.

През последните 20 години в централата са реализирани редица проекти, които да осигурят изпълнение на все по-строгите европейски изисквания за опазване на околната среда. В резултат е постигнато 97% ефективно очистване на димните газове от серен диоксид и се улавят 99.96% от емисиите на прах.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ККК

    4 9 Отговор
    Затваряйте тия Марици! Само мръсотия и корупция изтровиха региона!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Киркор

    1 1 Отговор
    Браво на Контур глобал и АЕС. Грижат се за здравето на служителите си.

    Коментиран от #6

  • 6 Невен

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Киркор":

    Руснаците убиват робите си.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кирил Петков

    1 1 Отговор
    Много замърсява. Ако успеем да сглобим кабинет, ще я затворим.