Last news in Fakti

27 Април, 2023 12:25 1 143 5

Рекордни инвестиции в бирения отрасъл

  • бира-
  • инвестиции-
  • сектор-
  • съюз на пивоварите в българия

През 2022 година в сектора са вложени 66 милиона лева

Рекордни инвестиции в бирения отрасъл - 1

Рекордните 66 000 000 лева достигнаха капиталовите инвестиции в пивоварния бранш у нас за 2022 г. Повечето от тях са за зелени нововъведения, отчитат от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в доклада си за изминалата година. За бирените компании са приоритет инвестициите във възобновяемите енергийни източници като соларни панели и изграждане на фотоволтаични паркове, производствено и логистично смарт оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на ресурсите. Анализите показват, че всички пивоварни компании, които са направили вложения в иновации за оптимизиране на управлението и използването на ресурсите, повишават производителността на труда, имат по-добро представяне на пазара и постигат по-висока репутация.
И през 2022 г. секторът е със сериозен принос за икономиката на страната. Пивоварната промишленост продължава да осигурява работна заетост за близо 25 000 души. От тях 2150 - или 9%, са директно работещите в бирените компании, 32 на сто са във веригата на доставките и 59% в търговията, заведенията и туризма. Средният осигурителен доход на заетите в икономическа дейност ,,Производство на пиво и малц“ е нараснал с над 20% спрямо 2021 г.
Производството и продажбите на бира в България генерират над 350 млн. лева приходи за националния бюджет. В отчета на Агенция „Митници“ за 2022 г., е посочено, че постъпленията от акциз за бира имат ръст от 3.4 на сто, спрямо събраните приходи през 2021 година. Добавената стойност на индустрията се изчислява на 540 млн. лева.
Членуващите в СПБ седем бирени компании общо произвеждат 99% от пивото в страната. Това означава, че почти всяка изпита у нас бира е дело на българските пивовари. През 2022 г. продажбите на пиво у нас достигнаха 5 230 000 хектолитра. От тези количества делът на продажбите в стъклени бутилки е 21 на сто, в РЕТ бутилки – 50%, в кенове – 25% и в кегове – 4%. Традиционно лагер бирата тип Pils е с най-висок пазарен дял от 93-95 на сто. У нас в производственото портфолио ежегодно има динамика, като през миналата година в страната вече се произвеждат над 200 различни марки и асортимента бира. От тях през 2022 г. членовете на СПБ са пуснали на пазара близо 30 нови продуктови предложения , което не се е случвало през последните 10 години.

Продължава разширяването на сегмента на премиалните бири - най-вече в столицата и големите градове. За поредна година все повече нараства консумацията на безалкохолните бири – тренд, характерен за всички европейски страни. Тази тенденция се обуславя от стремежа към активен и здравословен начин на живот, особено сред по-младите потребители на възраст 18-30 години. Те все по-често избират напитки с по-ниско или нулево съдържание на алкохол, защото им носят освежаване навсякъде и по всяко време. По данни на Съюза на пивоварите през 2022 г. в България са изпити 5 570 000 литра безалкохолна бира.

Маркетинговите изследвания показват, че за избора на българския любител на пивото, най-важни са вкусът и ароматът на напитката, стилът бира, а едва след това се нареждат цената и марката. Пивоварите припомнят още, че според регулярните Омнибус проучвания на агенция ИПСОС, през миналата година бирата задържа позициите си на най-често консумирана и предпочитана напитка у нас след минералните води. 57% от активните потребители на пенливата течност са убедени, че тя е подходящо за тях питие, а 33 на сто от анкетираните са на мнение, че при умерена консумация, пивото е част от здравословния начин на живот.

От Съюза на пивоварите коментират още, че биреният бранш се отличава с висока конкурентоспособност и динамично развитие. Същевременно пазарната конкуренция между отделните пивоварни компании също е изключително силна, независимо дали те са големи, малки или средни предприятия с различни бизнес възможности. ,,Силната конкуренция е абсолютно в полза на консуматорите, тъй като осигурява прозрачност и безкомпромисност по отношение на качествените характеристики на бирената категория и е двигател за цялостното развитие на бранша.“, убедена е Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. Тя счита, че това е и най-големият стимул пивоварите да въвеждат иновативни решения във всички направления на дейността си, да развиват своето портфолио, да постигат устойчивост и социален принос, за да отговорят на очакванията на потребителите и да се справят с кризисните предизвикателства през последните три години.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еколог

    5 2 Отговор
    Инвестира ли били в "зелени" новости.... Соларни панели, ала бала.... А защо не инвестират в обратно изкупуване на пластмасови те си бутилки, задръстили всички поляни, реки и дерета в страната???

    Коментиран от #3

  • 2 мдаааа

    5 1 Отговор
    Браво !!! Нека има бира ...
  • 3 да питам

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Еколог":

    Я кажи , тия бутилки сами ли са отишли там ?! Или на българина му липсват първите годинки .. 🤫
  • 4 НЯМА БИРА ,НЯМА БИРА

    3 0 Отговор
    А СЪРЦЕТО МИ НАПРАВО СПИРА🍺🍺🍺🍺🍺🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 5 НеПропаднал

    1 1 Отговор
    Бележка на масата:
    "Обидих се и тръгвам. Не ме търси повече. Ако не ме намериш ще стане по-лошо."
    Тук пак няма ли има "с лечебна цел беше, горещо НИ беше, не бях пропаднала, а подтисната". Да пийваш отрано, да не помниш и все някой да ти е виновен! Вярвате на... Няма да казвам какво, но не всички са толкова наивни, което обяснява други неща!