Last news in Fakti

8 Октомври, 2013 12:19 2 203 0

ДСБ: "Уорли Парсънс" 3 години са работили за руския интерес (обновена)

  • дсб-
  • нек-
  • "уорли парсънс"-
  • аец "белене"-
  • иван иванов-
  • "росатом"

Тази информация може да окаже влияние върху арбитражното дело в Париж

ДСБ: "Уорли Парсънс" 3 години са работили за руския интерес (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Ден след като НЕК обяви, че прекратява договора с консултанта за АЕЦ „Белене" „Уорли Парсънс" от ДСБ обявиха, че компанията е била свързана с руската „Атомстройекспорт" и това поражда сериозни съмнения за нарушаване на българските интереси в полза на Москва. На пресконференция заместник-председателят на партията Иван Иванов подчерта, че „Уорли Парсънс” през последните три години е работила изцяло в интерес на руската страна.

От ДСБ представиха документи от руския търговски регистър, според които компанията от 2010 година е партньор на Руската федерация в трето руско предприятие с мажоритарна държавна собственост. Данните, с които тъмносините са се сдобили преди дни, показват, че на 31 август 2010 г. „Уорли Парсънс” учредява съвместно руско предприятие с „ИНТЕР РАО”, чийто основен акционер е руската страна чрез „Росатом”, което има 42,5% от дяловете.

В същото време основен мажоритарен акционер в „Атомстройекспорт” е ”Росатом”. От този ден нататък „Уорли Парсънс” и „Атомстройекспорт” са свързани лица по смисъла на българския Търговски закон.

Свързаната с руската страна „Уорли Парсънс” изпълнява както надзорни, така и оценителски функции по взаимоотношенията на НЕК с „Атомстройекспорт”, включително и консултиране на българската страна по търговския арбитражен спор за 1 милиард евро, твърди Иванов.

Иван Иванов смята, че ако българските длъжностни лица са били уведомени за тази свързаност и не са предприели необходимите действия, то те са виновни и трябва да бъдат съдени. Според него тази свързаността между архитект и инженер на проекта показва как мафията източва парите на българските граждани.

Според ДСБ тази информация може да окаже сериозно влияние върху страната ни по време на делото в Парижкия арбитражен съд, в което Русия е завела иск за 1 милиард евро обезщетение.

В рамките на своята инициатива за прозрачност и извънпарламентарен натиск за контрол над институциите ДСБ иска да знае „Уорли Парсънс” разкрила ли е пред НЕК свързаността си с „Атомстройекспорт” .

Ще поиска ли правителството със съдебен иск връщане на всички суми, изплатени на „Уорли Парсънс” за периода август 2010 – август 2013, които по предварителна оценка са над 100 милиона лева, питат още от ДСБ.

Тъмносините призовават прокуратурата да потърси отговорност на длъжностните лица за това, че са допуснали обвързана с руския ищец фирма да играе ключова роля по арбитражното дело, от което зависи съдбата на НЕК.

Българското финансово разузнаване е трябвало да следи каква е собствеността на компаниите, с които влиза в отношения, защо това е проспано, попита още Иван Иванов от името на ДСБ.

„На пресконференция на политическа партия „Демократи за силна България“, проведена днес от 11.00 часа, г-н Иван Иванов изнесе данни за действията и отношенията на дружествата „Атомстройекспорт" и „Уорли-парсънс“, по проекта за изграждане на АЕЦ “Белене“. Прокуратурата на Република България уведомява, че тези обстоятелства са известни при образуване на досъдебното производство и са предмет на анализ и разследване“, междувременно съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Вчера стана ясно, че НЕК е развалила договора с консултанта по АЕЦ „Белене“ "Уорли Парсънс" и е върнала четири фактури. Днес енергийният зам.-министър Иван Айолов каза, че това се е случило по заповед на икономическия министър Драгомир Стойнев. Плащания по проекта „Белене“ след неговото спиране през март миналата година станаха причина за разследване на прокуратурата, напомни „Дарик“, при което бяха задържани двама бивши шефове на НЕК, а на собственика на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев бяха предявени обвинения и определена рекордна гаранция от 1 млн. лв.

Според прокуратурата решенията на правителството и НС за спиране на проекта са форсмажорни обстоятелства, които освобождават от задължения страните по договора. Според Манчев обаче те не могат да спрат договорите с подизпълнителите, тъй като държавните институции не са страна по тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА