Last news in Fakti

29 Май, 2023 13:07 1 610 15

С 15% по-евтин природен газ предлагат от "Булгаргаз"

  • деница златева-
  • булгаргаз-
  • природен газ

Цената влиза в сила от 1 юни

С 15% по-евтин природен газ предлагат от "Булгаргаз" - 1
Снимка: БГНЕС

Природният газ трябва да поевтинее с 15 процента от 1 юни, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените в енергийния регулатор.

По думите ѝ от началото на май до момента цената на борсовия индекс "месец напред" в Европа се е понижила с 14 процента, като се очаква до края на месеца да се понижи още малко.

Към днешна дата цената за юни, която "Булгаргаз" би внесъл в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), е с близо 15 процента по-ниска. Това каза изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на днешното открито заседание за обсъждане на доклад относно заявление от 11 май за утвърждаване на цена за юни, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за май от 77,55 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Начо

    11 0 Отговор
    Еее па той без пари стана тоя газ вече бе, дайте да плащаме нещо, срам ме е вече. Братята амери без при ни го дават.

    Коментиран от #2

  • 2 Има време

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Начо":

    Януари 2021 година беше 30 лева за мегават, аз ще изчакам

    Коментиран от #6, #10, #11

  • 3 Голям зор

    8 0 Отговор
    Корето ще я корегира нагоре нема да я забави.
  • 4 газът

    17 0 Отговор
    Надолу, токът без пари, петролът поевтинява. Цените на дребно - нагоре...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Курти

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Има време":

    Ама ако продължаваш да береш памук за същите пари-тогава лошо вече!
  • 7 Ники

    1 4 Отговор
    Обективно погледнато е напълно очаквано това намаление, още повече, че на борсит ецените са ниски. Даже би трябвало да е още надолу, но и това е нещо!
    Вкъщи сме на газ от години, нито за секунда не сме съжалили за избора си. Незаменимо е да имаш топла вода винаги!
  • 8 Васил

    1 2 Отговор
    Газта стана почти без пари а цените се вдигат как така става каква е таи пазарна икономика във България енергоносители почти без пари а услугите космически!

    Коментиран от #9

  • 9 Вдигат заплати и пенсии

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Осигуровки, добавки помощи.....
  • 10 ТОА ПЪ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Има време":

    Януари 2002 бе 16 лв......бая ша чакаш
  • 11 ТО И ЛЕБА БЕ 1.40

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Има време":

    При Боко.....
  • 12 ПУТИН ШОКИРАН

    1 0 Отговор
    Газта пада...и аз ша падам
  • 13 Сметките за Април

    0 0 Отговор
    са СКандални. 200 лева двустаен. Лично отопление за 6 месеца отолителен сезон. На месец отоплителен сезон, реалното ми отопление за имот е 46 лева с ДДС 9%, 28 лв. с ДДС 20% подгряване вода. Останалите 128 лева отиват за сградна и общи части подгряване. За октомври, ноември и декември Топлинни Счетоводители не са пратили материална фактури. За да получиш електронна след регистрация, излиза съобщение за Следваща година ще получите електронна фактура и ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ОТКАЗ от хартиена фактура. Изнудване. Не говорим за над десет реклами на сайтовете на счетоводители и задължително предоставяне на 3-ти лица на лични данни обработка. За десерт, фактурите ги разпределят месечно за 12 месеца, и едва при фактура на Топлофикация, веждаш реално ползване на парно. Тогава пристига истинска фактура, която обаче е с няколко дни преди да свърши срокът на обжалване. По етажите вертикални тръби НЯМА ИЗМЕРВАТЕЛНИ УРЕДИ, които реално да отчитат процент загуба сградна. Няма измервателни уреди и на тръбите за подгряване на вода в Общи части, там смятат загуби. Закривайте парното! Сградна инсталация толерира некоректни съседи с водни ризи и подови отопления, смяна на отоплителни тела без уреди, и най-фрапиращото усвоени стълбищни тръби за сградна в частни апартаменти. Дистанционните уреди, не хващат некоректни съседи. Престанете с изнудването "дигитални сметки". Как може на прогнозна сметка да начисляват лихви. Прогнозната сметка не е фактура, и имаш право да не я платиш?
  • 14 Мегавати и Киловати

    0 0 Отговор
    Престанете с играта мегават топлоенергия и киловатчас топлоенергия. Във фактура на топлофикация, задължително трябва да пише. ЕДИН МЕГАВАТ Топлоенергия е равен на .... киловатчаса топлоенергия. На сайта на Топлофикация е даден един меГаватчаса цена с ДДС 9%. Още повече обърквате възрастните хора. Докато не промените Закони и Наредби енергетика за уреди отчитащи загуби на топлоенергия по сградни тръби на загуби топла вода и подгряване, това са средно 6 вертикални тръби на етаж, всякакви формули са измислени. Не се смятат външни стени за отопляеми обеми, не се смятат тераси и балкони за обеми, особено ако имотите имат ЦЕНТРАЛНИ ТОПЛОМЕРИ на входа. Облагате двайно един и същи имот с "отопляема кубатура", особено за имоти през които не минават вертикални тръби. Топлофикация правила ли е проверка на абонатите за вертикални тръби по апартаменти? Също е некоректна промяната от 2019 за 20-40% сградна, ами ако 60% усвояват енергия чрез смяна на радиатори, слагат нисък процент сградна и се отопляват без пари. Ами ако домоуправителите не са свикали ОС за определяне на %, предвид конфликти в много сгради. Махайте Топлофикация, Законите Енергетика толерират НЕКОРЕКТНОСТ, генерират конфликти. Или върнете такса мощност пример 20 лв при неползване на парно, или махайте топлофикация,.
  • 15 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Силно се надявам на добра държавна политика, адекватна стратегия и либерализация на пазара. Най-добрият вариант е отопление на газ, ето сега е момента да направим нищо, за да се възползват повече хора.