3 Юни, 2023 04:30 1 025 2

Илин Димитров: Имаме сериозен потенциал в медицинския и СПА туризъм

  • илин димитров-
  • министър-
  • туризъм

Нашето бъдеще е свързано с образованието на кадрите, заяви министърът

В рамките на втория ден от международния форум на Световната организация по туризъм в София и провеждането на 68-та сесия на Регионална комисия "Европа“ на СОТ се състоя тематична конференция, посветена на образованието и уменията в здравния и уелнес туризъм под егидата на Световната организация по туризъм към ООН. В конференцията се включиха и представители на българския туристически сектор, съобщиха от Министерството.

В оживената дискусия днес се включиха водещи експерти в областта на медицинския и уелнес туризъм, сред които - Тиери Дюбоа, президент на Европейската СПА асоциация, Чила Мезоси, генерален секретар на Европейска СПА асоциация, както и Йева Валешкайте, заместник-министър на икономиката и иновациите на Литва, Мариам Квривишвили, заместник-министър на икономиката и устойчивото развитие развитие на Грузия, Маряна Олескив, председател на Държавната агенция по туризъм и развитие на Украйна, Силвия Душова, директор на отдел "Туризъм“ в Министерство на регионалното развитие развитие в Чехия.

В разговора участваха още Уйхей Ищван, евродепутат и заместник-председател на комисията на Европейския парламент по транспорт и туризъм и д-р Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА Туризъм. Основната панелна дискусия беше модерирана от директора за Европа на СОТ Алесандра Прианте.

“Нашето бъдеще е свързано с образованието на кадрите. Естествено, уменията се придобиват, за едни по-бързо, за други не, но аз бих добавил още нещо – нека придобитите умения да бъдат придружени и от нужния ентусиазъм", заяви при откриването на конференцията министър Илин Димитров. Той допълни, че България определено има какво да даде в сферата на медицинския и уелнес туризъм. “Над половината от студентите в нашите медицински университети са чужденци. Това е безспорно доказателство за качеството на здравното ни образование. Традициите ни в този аспект са изключително богати", заяви министър Илин Димитров.

“След пандемията много туристи смениха нагласите си и начините на пътуване, интересувайки се от здравните системи на страните, където отиват, както и от възможностите да подобрят здравето и благосъстоянието си", подчерта от своя страна генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили.

СПА индустрията има значително икономическо влияние, коментира Тиери Дюбоа, президент на Европейската СПА асоциация. Той представи 6-годишно проучване, направено във Франция, относно реалното влияние и резултати на този сегмент от сектор туризъм. Европейският пазар за здравен туризъм е нараснал с над 10% на годишна база, отчете той. В Европа има близо 1 400 градове - СПА дестинации, в които са ангажирани над 1 млн. работещи - директно и индиректно, с годишен оборот над 5 трилиона евро.

“Силата на природата е най-важният “витамин", който да приемаме в големи дози, особено след коронавируса", подчерта Чила Мезоси, генерален секретар на Европейската СПА асоциация. Тя изтъкна водещата роля на европейските курорти и значителния им принос в последните 3 години при лечението и третирането на ефектите от дългия COVID-19. Според оценките около 4 млн. жители на ЕС се нуждаят от специална СПА терапия за лечение на постковид ефекти. Чила Мезоси изтъкна и голямото социално влияние на медицинския и СПА туризма върху устойчивото развитие на селските райони и местните общности.

България има сериозен потенциал да предложи много в този сегмент от сектор туризъм, категоричен беше министър Илин Димитров и подчерта, че през последните години у нас са изградени изключително голям брой СПА и уелнес обекти, а инвестициите в тази сфера са били многобройни и успешни. “В страната ни има над 70 курорта и места, които предлагат такъв тип услуги. Ние сме на второ място на континента по брой на минералните си извори. Аз вярвам, че най-голямото предимство на описваната ниша е, че тя може да се практикува през всички сезони на годината. А това вече генерира една сериозна добавена стойност," отбеляза д-р Илин Димитров и допълни, че амбицията на България е да продължи да подпомага и да участва в развитието на основните политики в туризма.

Денят продължи с посещение на Сапарева баня, където се намира и най-горещият извор в Европа - температурата на водата на гейзера достига 103 градуса, поне 20 градуса по–висока от тази на исландските му "събратя".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балконтурист

    1 1 Отговор
    И преди 50 години "сме имали потенциал", обаче в момента туризмът в бг е пълен леш.
  • 2 Христо

    1 0 Отговор
    Ейй, браво бе мишоцииии. Хората, които живеем в такива места апелираме от 30 години. Само приказки и частни интереси. Гочоолу и Дочоолу...Пак само приказки.