Last news in Fakti

11 Юни, 2023 08:20 2 953 5

Стачка блокира работата на второто най-голямо летище в Европа

  • хийтроу-
  • летище-
  • стачка

Протест на охраната на "Хийтроу"

Стачка блокира работата на второто най-голямо летище в Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Второто най-натоварено летище в Европа ще бъде обхванато от стачка в разгара на летните ваканции. Служителите по сигурността на Хийтроу обявиха, че подновяват протестите си за по-високи заплати.

Очаква се стачката да бъде най-голямата в историята на аеропорта, уточнява Нова телевизия. Ще започне на 24 юни и ще продължи до 27 август. Ще протестират около 2000 служители по сигурността, като те ще спират работа в най-натовареното за пътуване време. Например, ще стачкуват в продължение на по четири дни в края на юли и на август, когато започва и свършва ученическата ваканция и хиляди хора бързат да започнат или приключат почивката си. Летищните власти вече разработват аварийни планове как да се справят със случващото се и предупреждават пътуващите да си оставят повече време за обработване на документите и багажа, тъй като е възможно да се стигне до опашки.

„Не пътуваме често на почивка в чужбина. Ходихме преди няколко години, а и тогава имаше стачки по летищата. Тази година ще почиваме в Корнуол, Южна Англия. Цените са много високи, особено през лятната ваканция, когато децата не са на училище, така че трябва доста добре да си правиш сметката”, коментира англичанин.

В битката със стачките държавата впрегна армията и моряците. Те ще бъдат обучени как да проверяват личните документи на пътниците, за да не се стига до транспортен хаос.
Цената на самолетен билет дори до евтини туристически дестинации, като България и Турция, са над 400 паунда или 900 лв. през летния сезон, което на фона на рекордната инфлация в Англия е непосилна цена за доста хора.

Много от българите във Великобритания също няма да пътуват това лято. Притиснати от непрекъснатото поскъпване на редица стоки и услуги и несигурността по летища и пристанища заради протести, те избират да останат в разгара на лятото в Англия и да пътуват през пролетта или есента до родината.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    6 2 Отговор
    Давай яко санкциЙ! СанкциЙ!
    Баки гърмят, летища затварят, гневни митинги и космически полет на цените!! СанкциЙ!
    Да му е зле на Путин.
    Хахахахаха

    Коментиран от #2

  • 2 Механик

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    "Баки" да се чете като "Банки".
    Моля за извинение!
  • 3 факуса

    3 2 Отговор
    ква европа те са остров,саксите
  • 4 Калпазанин

    3 0 Отговор
    Ко ко, рекордна инфлация ли, къде бе. Тва е невъзможно не вервам в англето ли, давайте още санкций в Русия инфлация има ли? В Турция назнчихте ли си си мижитурката скоро колелото ще се превъртя още е за дълъг период финанспирайте и укрите още, филма ще става все по интересен
  • 5 зевзек

    0 0 Отговор
    много скъпо бе братче, закуските и минералната вода на това летище, как не ги е срам