Last news in Fakti

25 Октомври, 2013 23:43 1 250 0

Петър Чобанов: Бюджетът не е пица

  • бюджет-
  • приоритети-
  • растеж

В последните години липсва предприемачески дух, заяви финансовият министър

Предпочитам да не продължаваме в кулинарната тематика, бюджетът не прилича на пица. Така финансовият министър Петър Чобанов се разграничи от своя предшественик Симеон Дянков, който определи първия бюджет, който направи след изборите през 2009 г., като „малка постна пица”.

Бюджетът иска да постигне растеж, който трябва да се ускори, тъй като в последните години именно растежът ни липсва. Той продължава да залага на финансова стабилност, но такава стабилност е невъзможна за по-дълъг период от време без растеж. Това заяви в студиото на "Панорама" по БНТ финансовият министър Петър Чобанов. 

Министър Чобанов посочи основните приоритети, които са свързани с растежа, а именно - образованието, публичната инвестиционна програма и социалната област.

Сегашното състояние на българската икономика е депресирано, тъй като в последните години липсва предприемаческият дух. Трябва да се стремим да подобрим бизнес средата, да осигурим равни условия за всички, подчерта министър Чобанов.

Петър Чобанов е оптимист, че има и потенциал, и гъвкавост на икономиката, така че да се постигне заложеният в Бюджет 2014 растеж. За пример посочи развитието на износа през последните години, веднага след кризисната 2009 година.

В бюджета залагаме на една инвестиционна програма, залагаме на образование - с фокус върху качеството. 100 млн. лева са отделени за програми, които да осигурят конкуренция както на училища, така и на висши учебни заведения. Тези, които ясно докажат своето качество - да имат предимство и да получат допълнителен ресурс. В средното образование ще заложим на професионалния аспект, а във висшето - на връзката с пазара на труда, поясни министър Чобанов.

"По отношение на това, че провеждаме интегрирани политики, което е също наш основен приоритет през следващата година, можем да посочим намеренията ни да обединим Фонд "Научни изследвания" и Иновационния фонд, като идеята ще е новият фонд да се превърне в медиатор между бизнеса и науката, т.е. да се съсредоточим върху приложна наука, иновативни проекти, които намират своето основание както в бизнеса, така и в научните среди", каза още Петър Чобанов.

Има няколко причини да създадем и Фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите". "Първо това е видим ресурс от 500 млн. Той е в противовес на политиката, при която разхвърляме по малко ресурс на всички министерства, за да се чувстват щастливи, и те казват, че правят програми, но е по-трудно да измерим резултата. Той трябва да е фокусиран върху инвестиции, проекти и програми, с които ще могат да участват както министерствата, така и общините, т.е. местните власти. Като една от предпоставките за прозрачност при одобряването на проекти - смятаме да поканим председателя на Националното сдружение на общините. Така се надяваме да отпаднат до някаква степен тези съмнения, които биха могли да възникнат, за това как ще се разпределя ресурсът. Повтарям - той е видим и е прозрачен", подчерта министър Чобанов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА