Last news in Fakti

29 Септември, 2023 05:27 1 094 2

Българо-румънската търговско-промишлена палата отбеляза рожден ден в Русе

  • русе-
  • българо-румънска търговско-промишлена палата

В събитието участва и кметът на града Пенчо Милков

Българо-румънската търговско-промишлена палата отбеляза рожден ден в Русе - 1
Снимка: Фейсбук

Българо-румънската търговско промишлена палата в Русе отбеляза своя 20-ти рожден ден. Събитието се проведе в крайдунавския град и започна с кратка видео разходка назад във времето, когато всичко е започнало от една идея.

“За мен българо-румънската палата започна през едно лято преди 20 г., когато бях малко преди Христова възраст. И когато Зорница и Милен Бойчеви ме поканиха на една среща и ми казаха, че Пламен Бобоков и "Приста Ойл" искат да инициират нова организация и може би аз съм човекът, който може да помогне”, обърна се към гостите изпълнителният директор на палатата Елеонора Иванова. Тя сподели, че с времето е пренесла в организацията проектите, с които се е занимавала преди това, а с годините палатата е станала нейната професионална любов.

“Гледайки снимките, които екипът на камарата е намерил в много дълбоки архиви, мога да кажа, че очевидно за 20 години са се случили много неща”, заяви на свой ред адвокат Виктор Гугушев, който е председател на управителния съвет на организацията. Той съобщи, че днес е бил избран нов управителен съвет и са били набелязани цели за следващите години. Палатата планира да постави фокус не само върху засилването на бизнес отношенията между България и Румъния, но и върху образованието.

“Река Дунав трябва да ни събира, не да ни разделя”, заяви Димитър Недев, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Русе. Той връчи поздравителен адрес и плакет като жест на признателност за съвместната работа.

Досегашният кмет Пенчо Милков също поздрави екипа на камарата.

“Преди много години аз като русенец чух за работата на българо-румънската наша палата. Но едва с началото на работата ми в обществената сфера успях да се запозная в детайли с вашата дейност. Преди пет години вие ме поканихте на едно мероприятие в София и там за първи път видях вашия екип. Реално аз бях единственият човек от Русе и видях как работите с международни партньори от всички дунавски държави. След това нещата се случиха така, че станах кмет на община Русе и в първия миг, независимо от всички кризи, ние се опитвахме да развиваме самостоятелна международна дейност. И във всяка една стъпка сме работили ръка за ръка”, каза Милков и подари на екипа дърво.

“Подаръкът на кмета ми напомня на една притча. Притчата за инвестираното време и усилие. Питали един мъдрец в какво да се инвестира. Той казал следното: Ако искате да инвестирате за една година, посейте жито. Ако искате да инвестирате за няколко години, посадете дърво. Ако искате да инвестирате за цял живот, създайте поколения”, коментира изпълнителният директор на "Приста ойл" Милен Бойчев.

Сред официалните гости на събитието бяха още Данаил Ковачев - областен управител на Русе, както и Ивайло Маринов и Бронислав Денев, които по различно време ръководят службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Румъния.

“Сегашният мост на Дунав много ни събира. Когато хората чакат по опашките няколко часа се създават интересни приятелски отношения. Дори наскоро се запознах с търговци на яйца, на метални продукти, всички, които бяха повече от три часа на втори и на пети юни тази година. Знаете, че ще има втори мост при Русе, вече го обявиха официално. Днес румънският премиер го каза. Надявам се, че старият мост ще остане място за приятелство”, каза Ивайло Маринов. А предшественикът му Бронислав Денев изрази надежда, че започнатите проекти ще продължат и за в бъдеще.

Сред гостите имаше още представители на Българо-испанската търговска палата, Българо-турската палата и Българската търговско-промишлена палата.

Празничната програма включваше връчване на отличия за личности с особен принос за основаването и развитието на организацията и музикална изненада към гостите. Вероника Илиева от Сдружение “Полифония”, която преди дни представи България в Париж, изпълни “Ноктюрно” на Шопен и мелодия от филма “Усещане за жена”.

По-рано през деня и посланикът на България в Румъния Радко Влайков поздрави екипа на камарата със специално видео обръщение. В него той подчерта приноса, който организацията има за българо-румънските отношения. “За последните 17 години стокообменът между България и Румъния се е увеличил 10 пъти и това в не малка степен е също и заслуга на отличната работа на палатата”, отбеляза дипломатът.

Българо-румънската търговско-промишлена палата е създадена на 10 септември 2003 година. Мениджъри на няколко големи български и румънски компании (31) се събират в Русе, за да поставят началото на организацията. Проблемите, които стоят тогава на дневен ред са пренасянето на стоки и товари през реката и транспортната свързаност като цяло, тежък граничен режим и високи такси за преминаване по единствения мост между България и Румъния - този при Русе, липса на контакти между фирмите и институциите от двете държави, различно законодателство по отношение на бизнеса.

Днес, 20 години по-късно, палатата има 100 членове, активни компании от двете страни на Дунав. “За поредна година Румъния е втори по големина търговски партньор на България, а компаниите, на които сме съдействали в годините, са хиляди”, отбелязват от Българо-румънската търговско-промишлена палата.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прекалено късо име

    2 0 Отговор
    Ще пекат кебапчета 🤡
  • 2 незнайко

    1 0 Отговор
    Българо-румънската търговско-промишлена палата да се замислят върху ремонта на ДУНАВ МОСТ 1 !!!