Last news in Fakti

5 Декември, 2013 11:11 1 256 0

Парламентът сложи 20% такса на приходите на ВЕИ-тата

  • такса-
  • 20%-
  • веи-
  • възобновяеми източници-
  • енергия-
  • централи-
  • слънчеви-
  • вятърни-
  • парламента

За въвеждането й гласуваха от БСП, ДПС и Атака, ГЕРБ бяха против или въздържали се

Депутатите приеха днес в парламента въвеждането на 20% такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи от следващата година.

Своя вот дадоха общо 182-ма: 116 народни представители от БСП, ДПС и „Атака“ подкрепиха предложението, 38 депутати от ГЕРБ гласуваха „против", а 28 от същата парламентарна група се въздържаха.

Ако таксата от 20% върху приходите от производството на възобновяемите енергийни източници не бъде внасяна, ще се начислява лихва, а ако бъдат посочени неверни данни, ще се налага имуществена санкция от 5 до 10 хиляди лева. При повторно нарушение санкцията ще бъде от 7 до 15 хиляди лева, решиха депутатите.

Въвеждането на таксата е заложено в параграф от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2014 г., с който се правят промени в Закона за енергията от възобновяеми източници.

От ГЕРБ възразиха срещу текстовете, защото още вчера стана ясно, че тази промяна няма да е окончателна, а ще последва прецизиране на формулата в енергийните закони.

„Даваме заявка, че още преди да е публикуван в Държавен вестник законът за бюджета и въпросната промяна, ние ще внесем друго изменение в закона за ВЕИ, с което да я модифицираме с различен процент за различните видове инсталации, с освобождаване евентуално на най-малките инсталации", заяви от парламентарната трибуна бившият енергиен министър на кабинета ГЕРБ Делян Добрев.

Парламентът утвърди и приходно-разходната част на бюджета. Очакваните приходи за следващата година са 19 милиарда 262 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА