Last news in Fakti

7 Декември, 2023 11:11 2 546 5

Магазин в Добрич е първенец в Европа (ВИДЕО)

  • депозитна система-
  • бутилки-
  • рециклиране-
  • връщане

Събрал е най-много пластмасови и PET бутилки с една машина в един магазин

Магазин в Добрич е първенец в Европа (ВИДЕО) - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните години усилено се говори за депозитната система, връщането на амбалаж, неговото рециклиране и връщане отново в употреба. Като държава-член на ЕС България е задължена да въведена въпросната система в действие до 2025 г. Според европейската директива до въпросната година страната ни трябва да рециклира до 75% от пластмасовия амбалаж, а до 2030-та този процент трябва да се повиши на 90%.

В края на март две от големите вериги супермаркети у нас пуснаха пилотни проекти – връщаш пластмасова бутилка или PET бутилка срещу 5 ст. И получаваш ваучер, сумата на който ти се приспада от сметката в магазин на съответната верига.

Осем месеца след началото на този пилотен проект, чиято идея е да се прелее в официалното пускане на депозитната система на държавно ниво, е че от двете вериги супермаркети е успяла да събере за периода април-ноември 11 милиона опаковки, или 150 тона пластмаса и PET бутилки. Другото, което обаче е по –интересното, е че Добрич е първенец по събиране на бутилки не само в България, но и в цяла Европа. В магазин на въпросната верига, в който е поставен само един автомат дневно са събирани 8200 бутилки. На практика през 90% от работното време на магазина машината по събиране е работела.

„Преди известно време премиерът Денков каза, че би желал България да бъде една нормална европейска държава. Какво всъщност означава това? Означава че бихме желали да имаме модерна система за третиране на отпадъци и кръгова икономика. В България едва 20% от пластмасовите PET бутилки се рециклират. Картината в държави, в които има депозитна система е коренно различна. Днес може да видим, че усилията на пилотния проект дават резултат и плодове. Около 30% е делът на бутилките, които се връщат за рециклиране. Тези бутилки са произведени в България. С тази пилотна програма се дава важен принос, за да се избегнат излишни отпадъци, да се щадят ресурсите и да се генерира добавена стойност“, каза посланикът на Германия в България Ирена Мария Планк.

Веригата супермаркети представи и първите си бутилки изработени с рециклиран материал. Това са бутилки от 1.5 литра вода. По този начин на практика се реализира проекта „от бутилка в бутилка“. Той гарантира връщането на ценния материал обратно в хранителната промишленост и конкретно в бутилиращата индустрия, каквато е целта на всички заинтересовани страни за бъдещата депозитна система. В следващите месеци ще бъдат пуснати в продажба и други продукти в бутилки с 30% рециклирано съдържание.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Та Паци

    18 5 Отговор
    има няма 30 години и ще открием добрите практики от времето на комунизма. След още 30 може да осъзнаем защо е добра плановата икономика.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Салам Камчия

    5 6 Отговор
    На никой не му пука никъде на запад за тоя магазин.

    Коментиран от #3

  • 3 все едно

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Салам Камчия":

    Поне ще ви научат да рециклирате.
  • 4 смърфиетке

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Та Паци":

    да те пратя прри сосиализмЪ
  • 5 Икономист

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Та Паци":

    Плановата икономика е топ, затова рухна в ссср и във всички соц страни 😆😅😂😂😂