18 Декември, 2013 22:51 1 365 0

По поръчение на Путин "Русал" се отказва от офшорките

  • русал-
  • офшорки-
  • путин

Една пета от износа на Русия за миналата година или около $111 млрд. са минали през офшорни компании

Водещата руска компания "Русал" се отказва от офшорните зони и ще развива своя бизнес изключително в границите на руското законодателство, съобщи РИА "Новости".
Агенията се позовава на изказване на прессекретаря на алуминиевата корпорация Олга Санарова. 
"Международната групировка
"Русал" в духа на поръчението на руския президент Владимир Путин
разработи план за поетапно прехвърляне на своите бизнес, финансови и стопански операции на територията на Русия", уточни Санарова.
Преди седмица в традиционното си годишно обръщение към двете камари на Федералното събрание Владимир Путин ясно заяви, че регистрираните в офшорни компании няма да получават подкрепа при своята дейност на Руската федерация.  
За целта последните компании не бива да се ползват от държавна подкрепа в Русия, включително такава под формата на кредити от външнотърговската "Внешекономбанк" и държавни гаранции.
„Искате офшорки - моля, но парите – тук“,
заяви в характерния си стил Путин пред депутати, министри, губернатори и предприемачи. Той посочи, че една пета от износа на Русия за миналата година или около $111 млрд. са минали през офшорни компании.
Решението на "Русал" не е изненада за анализатори. Те припомнят, че последните две години бяха трудни за компанията на олигарха Олег Дерипаска. 
За 2013 г.
"Русал" планираше намаляване с 9% на продукцията си, закривато на завод близо до Санкт Петербург
и замразяване на производството на други свои мощности. През 2012 г. компанията също понесе загуби в размер на $337 млн. 
Олег Дерипаска, който натрупа състоянието си при стартиралата през 1991 г. приватизация и успя да оцелее при управлението на Путин, показва завиден нюх да оцелява в условията на бизнес в Русия. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА