Last news in Fakti

16 Януари, 2024 14:09 1 215 11

Войната с ментетата! Европейските производители губят 16 милиарда евро годишно

  • търговия-
  • ментета-
  • фалшиви стоки-
  • китай

Разпространението на артикули, имитиращи известни марки, е довело до загубата на около 200 000 работни места, посочват авторите на изследването, което е базирано на данни за ситуацията между 2018 и 2021 г.

Войната с ментетата! Европейските производители губят 16 милиарда евро годишно - 1
Снимка: Shutterstock

Европейските производители на дрехи, на козметични продукти и на детски играчки губят по около 16 милиарда евро годишно от нереализирани продажби заради търговията с фалшиви стоки. Това сочат данните от ново проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), предаде БТА.

Разпространението на артикули, имитиращи известни марки, е довело до загубата на около 200 000 работни места, посочват авторите на изследването, което е базирано на данни за ситуацията между 2018 и 2021 г.

Според проучването са загубени 160 000 работни места в текстилния сектор, 32 000 в козметичната индустрия и 3600 в сферата на производството на играчки.

Най-засегната от търговията с фалшиви стоки е била текстилната индустрия в Евросъюза. Нейните загуби се оценяват на 12 милиарда евро годишно, което се равнява на 5,2 на сто общия оборот в сектора. Кипър е била най-потърпевшата старана от ЕС заради производството и разпространението на дрехи, имитиращи известни марки.

Козметичният сектор в ЕС е формирал загуби в размер на 3 милиарда от нереализирани продажби (4,8 на сто от оборота), като най-засегнати са френските производители. При търговията с детски играчки загубите се изчисляват на 1 милиард евро (8,7 на сто от оборота). Сред най-губещите в Евросъюза е секторът в Германия, чийто загуби достигат 334 милиона евро годишно, отбелязва ДПА.

Артикули, имитиращи известни марки, често създават сериозен риск за здравето и сигурността на потребителите. Това се отнася най-вече до фалшивите козметични продукти и играчки, посочват авторите на проучването.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    17 2 Отговор
    "Европейските производители"
    😀😀😀
    а заводите им ... в Азия
    😀😀😀
  • 2 да де

    10 0 Отговор
    Ами така е вече което не е китайско е менте.
  • 3 Нищо

    9 2 Отговор
    не губят ! Купувачите ментетата не са техните клиенти !
  • 4 Павел пенев

    12 3 Отговор
    Всичко произведено в западна Европа е фалшиво, особено дрехите,обувките и хранителните стоки.
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    15 3 Отговор
    "Внимание! На пазара е пуснато менте на нашия прах за пране! Ментето се различава лесно-
    по-евтино е и пере по-добре!"
    😀😀😀
  • 6 гръцкия шунката

    0 0 Отговор
    тея пари ги прави за 6 месеца . Плешивия го набара . отиде при рибите, както казваме . ментаците са на фирми в и извън ЕС . за 5 лева джапанки няма как да са 16 милярда евро или 32 000000000 лева . 6 милярда и 400 хиляди джапанки . къде ги виде бе . лъжа е разбира се . шунката с бретона и кока и амфети . па колко бардаци , охохоооо . 6400000000 джапанки , ехе
  • 7 Факт

    5 0 Отговор
    На Камата шапките "оригиналите" се произвеждат в Турция .... и не само.
  • 8 БАРС

    2 0 Отговор
    ВЯРНО Е В ИСПАНИЯ СЕ ПРАВЕТ МНОГО МЕНТЕТА ДАЖЕ НАШИ БЪЛГАРКИ СЪЩО РАБОТЯТ НА ТАКИВА ФИРМИ.ДАЖЕ БЕКИНИ И СЛИПОВЕ ФАЛШИВИ ПРАВЯТ.НО ИСПАНЦИТЕ ДА МУ МИСЛЯ.НО БЪЛГАРИЯ САМО ЛЯТОТО ДА СЕ РАЗХОДИТЕ В БЯЛА ОБЗОР ТА КРАЙ МОРЕТО НАШИТЕ РОМИ ПРОДАВАТ ТАКИВА МОДЕЛИ АДИДАС ПУМА НАЙК ДЕТО САМИТИ ФИРМИ АКО НЯКОЙ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ТЯХ ГИ ВИДИ ЩЕ СЕ УЧИДИ ЗАЩОТО НИКОГА НЕ СА ПУЩАЛИ ТАКИВА МОДЕЛИ.ДАЖЕ ПОПИТАХ ПРОДАВАЧА И ТОЙ НЕ СКРИ КАЗА НИЕ СИ ГИ ШИЕМЕ., ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ.
  • 9 Не разбирам

    3 0 Отговор
    Защо някой смята, че ако съм готов да дам 5 лева за тениска, ще я купя за 50, ако знам, че е "оригинална". Ако не сте виждали, платът е същия, шият ги на същото място и разликата е, че плащаш за дизайн или не плащаш за дизайн.
  • 10 Хилетъ

    6 0 Отговор
    16 милиарда спестени на хората!
    200 хил работни места загубени от ментета?
    В Пакистан ли са загубили работните места?
    Не върви да плащам за найлоните на найк, адидас хубави пари. Понеже мога да си купя найлона от фабриката директно без да плащам на найк и адидас. Имало патент и патента го пази пушката на Нату!
    Чисто нова хубава, модерна кола, малко джипче с всички екстри струва 20 хил евро. в Китай. Всякакъв модел.
    Тука при Гинеколожката Урсула същата кола импортирана от Китай струва 50 хил евро!

    Да си продуха комина циганката Урсула и мъжа и дето направил милярд и половина евра за фирмата си от ваксини покрай ковид.
  • 11 Нонсенс

    2 0 Отговор
    е самото заглавие! Кои точно "производители"? И как точно са били засегнати? На по-младите ,искам да кажа, че преди 40г ,за 20лв. и 30 мин. ,виетнамците шиеха панталон .