Last news in Fakti

20 Януари, 2024 06:38 1 098 1

Румен Драганов: Повече реклама за туризма е нож с две остриета

  • румен драганов-
  • реклама-
  • туризъм

Ако туристите дойдат на 2 август, когато няма места по Черноморието, ще създадем недоволни туристи, смята експертът

Румен Драганов: Повече реклама за туризма е нож с две остриета - 1
Снимка: МТ

Ако ние харчим по 3 евро на турист, за да го привлечем, съседните дестинации дават някъде около 5-6 евро. България дава малко по-малко пари, но в същото време такъв ни е пазарът. Ние се фокусираме върху държавната имиджова реклама, тоест тези 18 млн. лева - дали са много или малко, а забравяме за тези 36 млн. евро, които браншът, бизнесът харчи. Така че в България, ако вземем и тези пари, които те харчат, вероятно ще се стигне някъде до 4-5 евра на всеки чужденец, който влиза в България.

Това коментира пред Радио "Фокус" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Ако ние имаме повече реклама е нож с две остриета. Ако туристите дойдат на 2 август, когато няма места по Черноморието, ще създадем недоволни туристи. Ако дойдат на 1 май, когато гледаме колко много празни шезлонги има, примерно хайде на 1 юни, ще видим, че е добре да дойдат. И затова другите страни са си направили т.нар. Национална туристическа организация, в която парите за реклама не се харчат хаотично, както е в България. Мисля, че ние даже не ги знаем, аз изброявам един или втори източник, но това не означава, че сме седнали и сме прецизирали разходите, които имаме за реклама, нито пък, че сме центрирали рекламата, защото ние нямаме Национална туристическа организация. И това, по което работим в момента неправителствени организации в туризма, Националният борд по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, други организации, е за създаване на Национална туристическа организация, за да сложим ред в националната реклама.

И да знаем на кой пазар, какви пари, за кого, за кога и как харчим, за да не създаваме недоволни туристи, а да създадем доволни туристи, които да се радват на българския туристически продукт, който е на много високо ниво", коментира Драганов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А МУДДЖАХИДИНИТЕ КЪДЕ ЩЕ НАСТАНИМ !

    3 0 Отговор
    МИЛИОНИ ЧАКАТ !