26 Март, 2024 12:29 1 008

Fibank получи престижното международно отличие Celent Model Bank

  • първа инвестиционна банка-
  • иновации-
  • отличие

Тя е за иновации при въвеждането на генеративен изкуствен интелект (GenAI)

Fibank (Първа инвестиционна банка) получи престижна награда за иновации при въвеждането на генеративен изкуствен интелект (GenAI) в ежегодните награди за най-добри практики при използването на технологични решения във финансовата индустрия - Celent Model Bank.

Проектът, за който банката получава високото международно признание, е въвеждането на интелигентен виртуален асистент (IVA), базиран на генеративен изкуствен интелект (GenAI). Технологичен партньор на банката при разработването и внедряването на продукта е Ablera - пионер на европейския пазар, специализиран в разработването и предоставянето на авангардни решения, базирани на изкуствен интелект (AI) за трансформиране на финансовия сектор.

Наградата бе официално връчена на банката по време на онлайн церемония, която се проведе на 21 март, едновременно в няколко европейски града. Отличието получи г-н Владимир Икономов – директор „Дигитално банкиране“ във Fibank.

Виртуалният асистент на Fibank вече е достъпен за определена фокус група от клиенти, които тестват възможностите, предоставени от него. Предстои асистентът да бъде официално представен за всички клиенти на ПИБ.

--

Celent е глобална компания за проучвания и консултантски услуги във финансовата индустрия. Номинираните компании за ежегодните награди на Celent преминават през строг процес на оценка от анализатори на компанията, които разглеждат спазването на 3 ключови критерия: конкретни и измерими бизнес ползи, степен на иновации в сектора и отлични технологии при имплементиране на решенията.Свързани новини