5 Февруари, 2014 14:02 829 0

С половин милиард лева благоустрояват общините

  • петър чобанов-
  • чобанов-
  • общини-
  • благоустрояване-
  • половин милиард лева

„Разпределихме 499 345 000 лв. от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ за приоритетни програми и проекти на общините и министерствата за благоустройство на общините и с цел осигуряване на заетост“.

Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на МС, на което беше приетото Постановление за одобряване на списъка на одобрените проекти/програми, отговорните за тяхното изпълнение общини и министерства и разпределението на целевите средства по Публичната инвестиционна програма.

Постигнато е покритие на цялата територия на страната, като няма пропуснати региони и ресурсът на Програмата ще стигне за всички приоритетно оценени и класирани проекти на общините – уточни още финансовият министър.

Финансовият ресурс е разпределен за проекти по сектори – за ВиК и управление на отпадъците – 78,3 млн. лв.; за транспортна инфраструктура – 104,6 млн. лв.; за социална инфраструктура – 197,5 млн. лв., в това число за училища и детски градини – 25 млн. лв., за висши училища 15,7 млн. лв., за здравеопазване 27 млн. лв., за спортни зали и съоръжения 62 млн. лв. и за други сектори 119 млн. лева. Общо за благоустройството на малките населени места по Програмата са разпределени 112 млн. лева.

Одобрените за финансиране програми на министерствата са практически насочени към проекти на отделни населени места, допълни още Петър Чобанов.  За МОСВ – приоритетно ще се финансират проекти за управление на речните басейни и третирането на отпадъците. За МРР – с 20 млн. лв. предстои да се реши нефинансиран проблем от десетилетия, свързан с безводието на някои общини. За МЗ – ще се финансират две програми за Спешна помощ и 12 млн. лв. е финансовият ресурс за програмата за изграждане на Националната здравно-информационна система. За МОН са насочени ресурси от Програмата за изграждане на инфраструктура на четири университета и един колеж.

Министър Чобанов акцентира върху принципното решение да се финансират както малки, така и големи населени места. Като пример той посочи финансирането на проект на Столична община с 6 млн. лв. за детски градини, както и разпределението на 50 млн. лв. за рехабилитация на второкласна и третокласна пътна инфраструктура, за което от години не са отделяни средства.  

„Убеден съм, че с финансовия ресурс на Програмата ще се решат много отдавна нерешени проблеми на регионите“ – категоричен е министър Чобанов. Той уточни също така, че ако след провеждане на процедурите по ЗОП и според дадената най-малка цена на доставките, от даден проект се освободи финансов ресурс, той ще бъде преразпределен за друг проект. Ако обжалването по проведени обществени поръчки се забави значително във времето, проектът може да бъде прекратен и средствата ще се насочат към друг проект.  Очакванията на финансовия министър са за започване на реалното изпълнение на одобрените проекти в средата на годината. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА