Last news in Fakti

5 Февруари, 2014 15:37 531 0

Актуализация на бюджета не се очаква

  • финанси-
  • актуализация-
  • бюджет-
  • чобанов-
  • приходи

Министър Чобанов иска 20% оптимизация на централната администрация на НАП

При нормални обстоятелства актуализация на бюджета не се очаква. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция след заседанието на МС, на което беше одобрена информацията за изпълнението на републиканския бюджет за 2013 г..

„Три са основните индикатори за оценка на изпълнението на бюджета за 2013 г. и данните и по трите показват, че сме се справили с поставените цели след актуализацията му“ – посочи министърът.

Дефицитът (по КФП) е 1,8%, което е с 150 млн. лв. по-малко от заложения 2% дефицит, така апокалиптичните „прогнози“ след актуализацията на бюджета миналата година не се сбъднаха – коментира министър Чобанов. Фискалният резерв е с 200 млн. лв. повече от законовия минимум заложен в бюджета от 4,5 млрд. лв., а дългът – при лимит в бюджета 14,6 млрд. лв., в края на годината е 14,1 млрд. лв., т.е. с 500 млн. лв. по-малко.

Министърът на финансите коментира неизпълнението на двете приходни агенции, което е под 200 млн. лв. и уточни, че има няколко фактора, които са трудни за прогнозиране. За неизпълнението на данъчните приходи в Бюджет 2013 г. е повлияло възстановяването на средства по обжалвани и отменени ревизионни актове на НАП в размер на 150 млн. лв. от минали години, 90 млн. лв. за лихви за невъзстановен данъчен кредит, които за 2012 г. са отчетени като приходи, както и възстановяването на надвнесен корпоративен данък  в размер на 170 млн. лв. от предходни години.

Петър Чобанов анонсира, че очаква по-добро изпълнение на приходите за месец януари, в сравнение в януари 2013 г., както и дефицитът да бъде под размера на дефицита от миналогодишния януари.

В синхрон с мерките за подобряване на работата на НАП, днес министър Чобанов ще изпрати писмо до изпълнителния директор на приходната агенция, с което ще настоява за 20% оптимизация на централната администрация с цел този човешки ресурс да се използва за засилване на контролните функции на данъчните.

Министър Чобанов съобщи, че очаква скоро директорът на Агенция „Митници“ да представи проект за Устройствен правилник и конкретните промени, които ще доведат до по-добрата работа на митниците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА