Тема: Украйна

28 Август, 2024 13:21 1 542 17

ЕС ще се опита да запази транзита на газ през Украйна

  • европа-
  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • договор-
  • цена

В противен случай рискува да се сблъска с повишаване на цените на газа

ЕС ще се опита да запази транзита на газ през Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Европа е заинтересована да продължи транзита на руски газ през територията на Украйна и ще положи усилия да го запази, в противен случай рискува да се сблъска с повишаване на цените на газа, прогнозират енергийни експерти.

„Европейският пазар се интересува преди всичко от тези обеми. Транзитът продължава практически без промени. Това говори, че дипломатически и търговски той е много търсен от Европа. Руската страна не може да принуди Украйна да продължи транзита. Това могат само европейците. Те са тези, които са заинтересовани и ще положат основните усилия транзитът да продължи“, посочват те. В същото време най-зависими от газ от Русия са Австрия, Словакия, Италия и Чехия.

Още новини от Украйна

Президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи вчера, че Киев няма да поднови споразумението с "Газпром" за транзит на руски газ, който изтича в края на текущата година. В същото време той заяви, че след изтичането на договора Украйна, заедно с ЕС, ще вземе решение за транзита на руски газ през нейна територия за Европа. По-рано експерти, също отбелязаха, че удължаването на споразумението за транзит е малко вероятно предвид политическата ситуация, но страните от ЕС все пак ще могат да продължат да купуват газ от Руската федерация чрез търгове с резервиране на капацитет и преместване на точката за доставка на газ.

Намаляването или пълното спиране на доставките на руски газ е най-вероятният сценарий, подчертават анализатори. В същото време признават, че европейският посредник, чиято роля сега играе "Нафтогаз" на Украйна, може да закупи транспортен капацитет през Украйна, да го продаде на "Газпром", да вземе газ от него и след това да го върне на руската компания на западната граница на Украйна.

В същото време експертите са скептични относно възможността за изпомпване на азербайджански газ през територията на Украйна към ЕС след края на транзитното споразумение с "Газпром". Ако Азербайджан просто стане посредник между Руската федерация и Украйна, тоест руският газ на границата с Украйна законно ще стане азербайджански, тогава този вариант всъщност не се различава от редовния транзит и е малко вероятен. В същото време, ако "Газпром" би могъл да изнася газ за Азербайджан за вътрешно потребление, а Азербайджан би увеличил износа за ЕС (но не през Украйна), тогава такава схема може да стане част от турски хъб с потенциал за доставки от само 3-4 млрд. куб.м на година.

На 6 август започна масирана атака на украинските въоръжени сили срещу района на Курск, където се намира газоизмервателната станция Суджа. Транзитът през нея остава единственият маршрут за доставки на руски газ за Европа през Украйна. Доставките на руски газ преминават през Украйна в намален обем от май 2022 г., когато "GTS Operator of Ukraine" обяви прекратяването на транзита към Европа през гара Сохрановка поради непреодолима сила. Компанията твърди, че не може да упражнява контрол върху компресорната станция в Новопсков в Луганската народна република. Междувременно руският газов холдинг не видя причина да спре изпомпването както преди.

Въпреки нарастването на капацитета на пазара на втечнен природен газ и почти рекордната заетост на подземните газови хранилища в Европа, цените на газа в ЕС може да скочат над 500 USD за 1000 куб. м на фона на студена зима и пълно спиране на доставките през Украйна.

Ако транзитът на руски газ през Украйна бъде спрян или намален, Европа няма да може да избегне по-високите цени на своя газов пазар.

Преди това официален представител на "Газпром" Сергей Куприянов каза, че събитията в района на Суджа в Курска област вече са довели до рязко увеличение на цените на природния и втечнения газ, задавайки въпроса кой печели от това.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо ревете !!

    44 0 Отговор
    Ама нали вие наложихте секциите !!
  • 2 зИленски

    37 0 Отговор
    ТОВА НЕ Е ЛИЦЕМЕРНА ПОЗИЦИЯ
    НЕ.
    НЕ Е.
    ИЗОБЩО ДАЖЕ
    ХА ХА
  • 3 стоян георгиев

    49 1 Отговор
    Що бе? Нали беше "сбогом Газпром", нали станахте независими от руския диктаторски газ, нали краварите ви доставят по-евтин?
    Евро клоуни!
  • 4 Гориил

    33 0 Отговор
    Ако сте отрязани от кислород, ще се задушите и ще умрете, ако нямате ресурси, вие сте обречени на загуба и провал.
  • 5 Морски

    37 0 Отговор
    Е нали не ви трябваше руската газ?Всеки ден заглавия "Сбогом Газпром"четем.Какво е сега това нещо?

    Коментиран от #17

  • 6 Гориил

    37 0 Отговор
    Всеки път, когато загубите война от Русия, вие обвинявате Русия за това! И отново я обявява за враг, за да започне нова война.
  • 7 Механик

    32 0 Отговор
    Абе, нали беше "Чао, чао, ГАЗПРОМ!"?
    Не беше ли "Можем и без газ, но искаме без вас"???
  • 8 Хохо Бохо

    25 0 Отговор
    Не знаех, че норвежците строят газопровод през 404. Щото според козяците от там иде газа за ЕССР
  • 9 Ааааааа не !

    20 1 Отговор
    Путин каза баста на джендърлъка от ЕС !!!!
    Да си купуват краварския евтин газ и цените ще им паднат на половина !!!!! Както Киро купи газ от тях и в България направо си го купуваме за без пари 💰💰💰!!!!!
  • 10 Ако РУСИЯ поиска ще ви одере кожите

    27 1 Отговор
    Драги ми подли , лицемерни , нагли западняци !!!!! Не го забравяйте ! И никога не удряйте протегната ръка от Русия , защото вие ще страдате не ТЯ !!!!!
  • 11 Гориил

    10 0 Отговор
    Разбира се, запазвайте украинския транзит и не се поддавайте на ликвидирането на българския.
  • 12 Морфей

    6 0 Отговор
    Да ви фикая на сценариите
  • 13 Аре стига бе

    15 0 Отговор
    Вчера беше чао газпром хахаха смешници
  • 14 да ве да

    9 1 Отговор
    Колкото опазиха Северен поток от црy и укpoбандитите!?
  • 15 зеленски

    5 0 Отговор
    ааааа не, България е против
  • 16 Тото 1 и Тото 2

    4 0 Отговор
    Ама нали всичко руско е лошо ? Да спрат руския газ !
  • 17 7855678

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Морски":

    Анатолий и Мара ще ти обяснят те знаят