3 Октомври, 2024 17:18 454 0

Облекчение за туристическите бусове на летище "София"

  • летище-
  • софия-
  • министерство на туризма-
  • среща-
  • автобуси-
  • туристически

Тази зима няма да плащат такса

Облекчение за туристическите бусове на летище "София" - 1
Снимка: М. Богданова ©

През предстоящата зима 2024/2025 няма да има такса за достъп на бусовете на туроператорите до Терминал 2 на летището. Това се договориха на среща министърът на туризма Евтим Милошев, Живко Петров – заместник-министър на транспорта и съобщенията и Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на Летище София.

Инициативата и последващото решение станаха факт, след сигнал до министър Милошев от страна на туристическия бранш за повишаване на таксите за достъп и престой на паркинга на терминала. Това решение ще важи до края на зимния период, като през това време ще бъде извършен и анализ на трафика.

Също така беше дискутирано след края на зимния сезон времето за безплатен престой на автобусите и бусовете на туроператорите да бъде увеличено от 15 на 30 минути до 3 пъти на ден. За допълнително улеснение на туроператорите, концесионерът на летището ще изгради система за автоматично разпознаване на височината на превозните средства, което ще подобри организацията.

Също така е необходимо да бъде изграден нов интерактивен туристически информационен център на Летище „София“. Кабайеро подкрепи предложението, като отбеляза: „Нашата основна цел е развитието на София и България като туристическа дестинация, както и увеличаване на въздушната свързаност чрез откриване на нови маршрути.“

Министър Милошев добави също, че след скорошната си визита в Япония е амбициран за откриването на чартърна самолетна линия от София до Токио или Пекин. Кабайеро изрази пълна подкрепа и предложи експертната помощ и анализ на данни от страна на екипа си за реализирането на тази инициатива.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА