Last news in Fakti

9 Април, 2014 12:49 1 914 0

Без наказателни лихви за погасяване на кредити

  • банки-
  • лихви-
  • кредити

Единственият ефект от това може да бъде намаляване на печалбите на някоя от банките

Отпадат наказателните лихви за предсрочно погасяване на кредити по нови и стари договори, реши парламентът като прие окончателно текстове от закона за потребителския кредит. Депутатът от левицата Янаки Стоилов обясни, че новите правила важат както за договори за кредити, които тепърва ще бъдат сключени, но и за вече действащи.

„Банките да имат възможност да начисляват такса за преизчисляването, но това ще действа по начина, по който и за новите кредити. Така че се запазва правната и финансова стабилност. Сега сключените договори да остават в сила, но с възможност кредитополучателите да погасят своите задължения без те да бъдат облагани с тези допълнителни такси или неустойки”, обясни пред радио "Дарик" Стоилов.

„По този начин се запазва стабилността на банковата система. Едновременно с това може да бъде раздвижен кредитният пазар, защото някои могат да погасят сегашните си задължения и да сключат нови договори. Те могат просто да предложат погасяване на задълженията, това включително се отнася и за бързите кредити, по които тези лихви са много високи. Така че те могат да предпочетат да ги погасят без да бъдат начислявани такива допълнителни средства”, каза още депутатът.

„Правото по начало се основава върху принципа, че трябва да се стимулира доброволното и срочно изпълнение, дори и предсрочното изпълнение. Този принцип е променен през изминалите години, че този, който си изпълнява задълженията трябва да плати и нещо задължително за тях. Единственият ефект от това може да бъде намаляване на печалбите на някоя от банките, но в никакъв случаи те няма риск да загубят средствата, които им се полагат. Т.е. при тях ще постъпват средства, а няма да излизат”, коментира Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА