Last news in Fakti

14 Април, 2014 16:11 631 0

Само 62% от сайтовете за туризъм в ЕС спазват правата на потребителите

  • сайтове-
  • туристически услуги-
  • проверка-
  • ек-
  • права-
  • потребители

ЕК взема мерки

Само 62 % от уебсайтове за туристически услуги зачитат европейското законодателство за защита на потребителите, показва проверка на Европейската комисия. Останалите 38 % могат да очакват по-нататъшни насрещни мерки, тъй като европейските органи продължават да работят за гарантиране на това, че правата на потребителите се спазват изцяло. Проучването, координирано от Европейската комисия е проведено от националните органи в областта на защитата на потребителите в отделните страни-членки на ЕС.

Какво по-точно подлежи на проверка?

Проверява се дали информацията за основните характеристики на услугите е лесно достъпна на уебсайтовете; дали цената е посочена на достатъчно ранен етап и дали тя включва допълнителни разходи; дали са предоставени електронни адреси, на които могат да се изпращат въпроси и жалби; и дали уебсайтовете предоставят на потребителя реда и условията за ползване, написани на ясен и разбираем език, преди самата покупка. Трите основни проблема, които бяха установени, са:

- Липса на задължителната информация за самоличността на търговците, и по-конкретно за техните електронни адреси, лишаваща потребителите от възможност за ефективна обратна връзка. 162 уебсайта (30 %) не съдържаха тази информация.

- Липса на ясни инструкции как да се подаде жалба. 157 уебсайта (28 %) не съдържаха тази информация.

- Не се дава възможност допълнителните разходи, като например такса за багаж, застраховка и такса за качване на борда с приоритет, да бъдат изрично избрани. Такъв проблем е констатиран при 133 уебсайтове (24 %).

- Крайната цена на услугата не се посочва предварително, когато на екрана се афишират основните елементи на резервацията. 112 уебсайта (20 %) не съдържаха тази информация.

Административни и правни процедури на национално равнище продължават за 209‑те уебсайта, които все още са нередовни. Освен това някои практики в туристическия сектор са в процес на преразглеждане, за да могат потребителите да разполагат с цялата необходима информация и да правят информиран избор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА