Last news in Fakti

18 Юли, 2014 16:48 1 060 0

43% скок на загубата на НЕК през 2013 г.

  • нек

Задълженията към свързани лица на дружеството са достигнали 1,6 млрд. лева, стопяват се дълговете по банковите заеми

Загубата на НЕК за 2013 г. се е увеличила с 43% и е достигнала 142,2 млн. лева. Това е записано в годишния финансов отчет на Националната електрическа компания, който е качен в Търговския регистър. През 2012 г. загубата на компанията е била за малко под 100 хил. лева, припомня 3е-news.net.

Няколко са основните причини за влошаването на финансовото състояние на дружеството, което няколко години подред вече търпи загуби. Според компанията основните причини за влошаването на финансовото й състояние са дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от американските централи в района на Мини „Марица Изток", както и увеличеното изкупуване на зелена енергия. Компанията обаче не споменава изкупуването на скъпата електроенергия от когенериращите централи.

Дълговете на НЕК за електроенергия от различните производители са достигнали близо 600 млн. лева. Сериозна част от тази сума Обществения доставчик дължи на АЕЦ „Козлодуй" - НЕК трябва да възстанови 123 млн. лева на централата. почти са се удвоили за една година. В момента те са за близо 600 млн. лева като в края на 2012 г. са били за 316 млн. лева. Вземанията на компанията също се увеличават сериозно - от 252 на 517 млн. лева.

НЕК отново припомня в доклада си, че сумата от 274 млн. лева трябва да бъде възстановена на дружеството от крайните снабдители - ЧЕЗ,EVN и „Енерго-Про". Средствата обаче няма да останат за НЕК, ами трябва да бъдат възстановени на производителите на зелена енергия. В момента НЕК и тримата крайни снабдители водят преговори с обществения доставчик заради финансовите искания. Преговорите за момента са без резултат, но пък именно заради проблема ДКЕВР започна процедура по отнемането на лицензите им. Тя все още не е приключила, но е доста вероятно комисията да се откаже от намеренията си.

Повишение има и при текущите задължения на НЕК към свързани лица като дългът на фирмата към БЕХ се е увеличил до сериозните 723 млн. лева. Увеличението е с близо 70%, а според данните на рейтинговата агенция „Фич" 1,24 млрд. лева дължи НЕК на холдинга. Според финансовия отчет общите задължения към свързани лица са се увеличи рязко и са достигнали 1,67 млрд. лева.

Както вече бе обявено и от ДКЕВР дълговете на Обществения доставчик в момента са за над 2,7 млрд. лева, а година по-рано са били с 500 млн. лева по-малко. Дълговете по банковите заеми обаче са намалели значително - от 734 млн. лева в края на 2012 г. до 288 млн. лева през декември миналата година. Търговските задължения обаче се увеличават с над 240 млн. лева до 747 млн. лева.

Сумарно дълговете на държавната електрокомпания на 31 декември м.г. са били на стойност 2,711 млрд. лв. при 2,201 млрд. лв. година по-рано. От тях банковите заеми са близо 288 млн. лв. при 734 млн. лв. за 2012 г. Търговските и други задължения са за 747 млн. лв., докато предходната година са били 504 млн. лв.

От годишния финансовия доклад става още ясно, че дружеството бележи спад от 10,1% на покупките на електроенергия спрямо 2012 г., а продажбите са спаднали с общо 7,2%. Дружеството не е успяло да получи и планираните приходи. Само от продажбите на квоти въглеродни емисии ДКЕВР бе планирал НЕК да получи близо 500 млн. лева. Вместо това компанията е получила едва 100 млн. лева и от това се получава една дупка във финансите на компанията.

Смяната на доставчика и излизането на свободния пазар на големите потребители е довело до спад с 57% на продажбите на ток на клиенти на НЕК. Така през 2013 г. държавният доставчик е продал 613 хил. мвтч на клиенти високо напрежение, които са решили да останат с договори към държавното дружество.
От компанията отчитат общ спад в износа на електроенергия с над 25% през изминалата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА