Last news in Fakti

26 Юни, 2014 13:49 1 843 3

Дълговете на НЕК са за 2,9 млрд. лв. Токът скача на три месеца от 1 октомври

  • нек-
  • дкевр-
  • дълг

За да се избегне поскъпването от 1 октомври, трябва да има отговор от Брюксел по жалбите на енергийния регулатор за ВЕИ и двете американски централи в Маришкия басейн

Дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) са за близо 2,9 млрд. лв. Това признаха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Данните бяха огласени на нарочно свикана пресконференция.

В средата на април министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев на нарочно свикана пресконференция обяви, че през юни 2013 г. НЕК е била със задължения от 2.7 млрд. лв., но не пожела да назове конкретна сума преди да е свършила финансовата година на компанията, което се очаквало да стане през май.

Това не попречи на Драгомир Стойнев да гарантира, че задълженията на компанията намаляват по време на правителството на Пламен Орешарски. От изнесените данни на ДКЕВР се вижда, че те дори се увеличават от идването на власт на кабинета на Пламен Орешарски. Изглежда по тази причина от министър Драгомир Стойнев не желае да отговори на поставените от Факти.бг. въпроси за състоянието на енергетика.

Председателят на ДКЕВР Боян Боев разкри, че дългът се натрупва по две пера. Едното е за покупка от НЕК на електрическа енергия, а другото представляват разходи по инвестиционната програма на компанията.

Невъзстановените разходи за закупуване на ток са за 1,5 млрд. лв. Тези разходи на НЕК са свързани със задължението на компанията да изкупува еленергия от ВЕИ производителите, американските ТЕЦ-ове АЕЦ „Гълъбово" и Контур Глобул", както и заради работата в помпен режим на ПАВЕЦ „Чаира". Тези разходи съответно са: 720 млн. лв., 382 млн. лв. и 392 млн. лв.

Боев допълни, че от тези 1,5 милиарда лева включени в сметките на крайните потребители са около 500 милиона лева. Остатъкът, който е около 1 млрд. лв. ще трябва да бъде компенсиран на НЕК. Това ще става с бъдещите цени на тока.

От 1 октомври може да започне поетапно поскъпване на цената на тока заради дефицитите в Националната електрическа компания. Това съобщи председателят на ДКЕВР Боян Боев.

От енергийния регулатор бяха категорични, че няма да има шоково поскъпване на тока. Това ще става плавно, за да се преодолеят загубите в системата.

Възможно е да има промяна на цената на тока всяко тримесечие подобно на промените на цената на природния газ, парното и топлата вода.

Част от загубите на НЕК са калкулирани в ценовото предложение от 1 юли, при което практически цените остават почти непроменени за потребителите.

За да се избегне поскъпването от 1 октомври, трябва да има отговор от Брюксел по жалбите на енергийния регулатор за ВЕИ и двете американски централи в Маришкия басейн и да се направят законодателните промени в България, припомниха от ДКЕВР


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    3 0 Отговор
    Докато не почнем да бесим политиците по стълбовете и дърветата в парка няма да се оправи тая работа !
  • 2 Монго

    2 0 Отговор
    Късно е вече, достатъчно бели направиха...
  • 3 Тодор Тошев

    2 0 Отговор
    ПАК НИ ПРОДАДОХА!! Не БЕСИЛО а КЛАДА за тези които продават народа си!!!!