Last news in Fakti

9 Август, 2014 14:49 1 466 0

БСП реди днес листите си за София (обновена)

  • бсп-
  • листите-
  • избори-
  • софия-
  • водачите-
  • калоян паргов-
  • михаил миков-
  • кристиан вигенин-
  • пламен орешарски-
  • кабинета "близнашки"-
  • герб

Лидерът Михаил Миков е с най-много номинации, но водачите на листите ще бъдат утвърдени от Националния съвет на партията идната седмица

БСП реди днес листите си за София (обновена) - 1
Новият лидер на БСП Михаил Миков е с най-много номинации.Снимка: БТА

Софийската организация на БСП реди на заседанието си днес листите в трите столични избирателни района от второто място нататък, съобщи „Дарик“. Водачите ще бъдат утвърдени от Националния съвет на партията през следващата седмица.

За първото място в 23-ти избирателен район са номинирани лидерът на БСП Михаил Миков, бившият дългогодишен шеф на столичните социалисти Румен Овчаров, наследничката му и бивш зам.-министър на икономиката Анна Янева, както и досегашните депутати Румен Гечев, Жельо Бойчев и Страхил Ангелов.

С шансове за водачеството на листата в 24-ти район е актьорът и любимец на партията Стефан Данаилов, който е номиниран заедно с бившия външен министър Кристиан Вигенин и досегашните депутати Таско Ерменков, Корнелия Нинова, Борис Цветков, Георги Свиленски.

В 25-и избирателен район по традиция на първо място в листата е лидерът на партията, затова Михаил Миков има най-много номинации, следван от издателя на вестник „Дума" и бивш депутат Николай Малинов, кметът на Банкя Стефан Василев и зам.-председателят на партията Янаки Стоилов.

Очаква се номинираните за първото място в листите да намерят избираеми позиции в тях.

Подредбата ще бъде с тайно гласуване от делегатите на градската конференция на БСП - София.

Председателят на БСП – София, Калоян Паргов направи на днешното заседание на 12-ата конференция на столичната организация на партията анализ на политическата обстановка в страната, както и на събитията през последната година. Той отбеляза, че с мандата на БСП са направени немалко неща, но най-важно е да се даде отговор на въпроса “Къде сбъркахме?”. Паргов коментира, че един от основните проблеми е, че в обществото е останало впечатление за задкулисна политика, а единственият начин да се преодолее това са ясната, отговорна и открита политика и действия.

Паргов направи и кратък анализ на резултатите от изборите за Европейски парламент, които, по думите му, са показали един протестен и наказателен вот. Той засегна темата и за коалиционния партньор на партията - ДПС. Според лидера на столичните социалисти, за да постигне успех на изборите през октомври, БСП трябва да покаже, че е самостоятелна и необвързана и няма зависимости от ДПС, а също така и да опровергае мита, че когато социалистите са на власт, винаги се стига до финансов колапс.

Паргов подчерта, че в редиците на БСП трябва да има безспорни експерти, с качества на държавници.

Редица грешки в коалицията с ДПС отчете и бившият външен министър Кристиан Вигенин. По думите му коалицията между двете партии се е пропуквала редовно.

Вигенин заяви, че БСП е партията, която е плащала цената за коалиционното правителство, а основните проблеми са били в различията между двете партии и липсата на ясни предварително договорени принципи: „Тази сложна, не бих я нарекъл и коалиция, защото ние нямахме официална коалиция с ДПС, беше фундаментът на това правителство, а този фундамент се пропукваше редовно. Ние като партия поставяме във фокуса на вниманието си упражняването на властта, неглижираме партията, а те използват властта, за да засилят партията си. Това състояние е преодолимо донякъде само с много ясно разписани ангажименти, предварително договорени принципи, на които би стъпило управлението.

Вигенин отчете като грешка и ролята на премиера Пламен Орешарски в управлението: „При предишното правителство всичко в държавата се случваше по волята на премиера. Сега се създаде впечатлението, че нищо не зависи от премиера. Премиерът не можа, не пожела или не му бе дадена възможност да се превърне в лицето на това управление, а волю-неволю лидерите на двете партии играеха ролята на регенти".

По отношение на служебното правителство бившият външен министър коментира, че то изпълнява личните амбиции на президента: „Това е правителство на реванша. Това е реваншът на президента Плевнелиев, това е и реваншът на т. нар. граждански протест, за който винаги сме знаели, че е политически и това се доказва сега с масовото участие на участници в протеста във властта. Това правителство идва с големи амбиции, това са личните амбиции на президента. Чие е това правителство, обаче? Това е правителство, одобрено от ГЕРБ".

Според Вигенин ролята на кабинета "Близнашки" е да подготви почвата за второто управление на ГЕРБ


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове