Last news in Fakti

4 Октомври, 2014 11:13 18 226 11

Какви страшни тайни крие кратерът в Горни Лом?

  • горни лом-
  • взрив-
  • снаряди-
  • мини

В този цех в единия край е имало машина, която раздробява на прах тротила, който е извлечен от мините

„Към този момент нямаме достатъчно доказателства, на базата на които да дадем категорично мнение как е иницииран този взрив и кои са виновни за него. На място видяхме пет кратера, т.е. пет точки, в които се е взривило взривно вещество, което според нас е било от 3 до 5 тона, което пък означава, че не е имало много взривно вещество там и не се е претоварило.”

Това обясни за „Събуди се” по Нова телевизия пратеникът на военните на мястото на трагедията - полк. Красимир Петров, който вчера с колегите си е влязъл в епицентъра на взрива.

По думите на полк. Петров обаче, най-вероятните причини за трагедията, взела живота на 15 души, са или човешка грешка, или неспазване на технологичната дисциплина и нарушение на предписанията за безопасност на труда.

На въпрос на водещата Мира Иванова какво се има предвид под „човешка грешка”, експертът обясни следното:

„В този цех в единия край е имало машина, която раздробява на прах тротила, който е извлечен от мините. Този тротил има по-ниска чувствителност и може да се обработва по този начин, но в мините, които са американско производство - М16, има разривни заряди, които са от по-чувствително взривно вещество. Ако човекът не го е извадил и то попада в тези блокове, които са с тротил, той е изключително по-чувствителен и от там може да тръгне взривът.”

Полк. Петров допълни, че именно такива мини са обработвани в завода. По негови думи, шефовете на завода са изключително компетентни хора и с адекватно образование. „Не допускам, че те са могли да извършат нещо, което ще доведе до такъв инцидент”, допълни още полковникът.

„Не мога да коментирам какво са казали работниците, поне когато ние сме били там, нещата са били така, както трябва да бъдат”, заяви експертът.

Военнослужещи от модула за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от военно формирование 28 880 – Белене извършат оглед на района на взрива в завод „Миджур“ край с. Горни Лом за откриване на боеприпаси или на осколки. Ръководител на групата е капитан Николай Георгиев, съобщиха от Министерство на отбраната.

Сапьорите продължават да оказват съдействие за осигуряването на безопасността на екипите от Дирекция „Оперативно-техническа информация” към МВР, прокуратурата и следствието, които извършват процесуално-следствени действия в района. На тяхно разположение е екип от регионална служба „Военна полиция“ – Плевен с брониран джип „Пустинна котка“.

Той подчерта, че са необходими законодателни промени: „В закона за оръжията и взривните вещества няма т.нар. разрешение за утилизация, там има разрешение за производство. Това означава, че законът не предвижда издаването разрешение за утилизация, а то се случва на базата на разрешение за производство. Това трябва час по-скоро да се напише и вкара в закона.”

Междувременно, служители на завода заявиха за "Събуди се", че а били карани да работят извънредно, да покриват невъзможни норми и да правят експерименти. „Минаваш един инструктаж, гледаш другите какво правят и се учиш в движение”, обясниха те.

„За съжаление, тези жертви трябва да тежат на съвестта на човек, който вече не е между живите. Прекият виновник за инцидента е между 15-те загинали”, заяви военният репортер Диян Николов, като се обоснова, че причината за взрива е човешка грешка. Той обаче подчерта, че големият виновник за случилото се е служба КОС.

„На мен ми е много чудно дори и да е имало натрупани сандъци с мини как така са се взривили? Това не става така лесно с външно въздействие”, коментира експертът по сигурността полк. Иван Бояджиев. Той посочи като изключително важни няколко въпроса – какво правят гръцките мини в България, защо в южната ни съседка е забранено със закон тяхното утилизиране и как е станало извозването на мините от Гърция до Горни Лом.

„Ние кошчето за боклук на Европейския съюз ли сме? Защото сме бедни и можем за жълти стотинки да жертваме живота си? Смърт за 230 лв. – това на какво прилича?”, запита полк. Иван Бояджиев.

Според експерта в завода е имало липса на всякакъв режим на работа, както и липса на сериозно обучение.

„Това е опасна, тежка и сериозна работа. Тя не е за 230 лв.”, категоричен бе полк. Бояджиев.

„Намираме една дълга поредица от виновници. Ако погледнем нещата по-отвисоко, ще видим, че всички сме виновни и няма нито един невинен, защото ние създадохме един свят, в който най-важното нещо е печалбата и нищо друго няма значение”, категоричен беше вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” - Димитър Манолов. Той допълни, че има закони, но никой не ги зачита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 2 Profesionalista

    4 0 Отговор
    много добър анализ
  • 3 Ембата

    6 0 Отговор
    Уважаеми управляващи, какво стана с минималните прагове на заплатите? Как така за такава работа 230лв. заплата?
  • 4 Гост

    3 0 Отговор
    Нещата май отиват на познатата ни посока. Ще се окаже, че виновни са загиналите и причината е .... човешка грешка :). Да ви е честито. Тука в тази гнила държава трябва да внимаваш да не те обвинят в човешка грешка, че вече явно няма да си между живите.
  • 5 rumba

    2 0 Отговор
    Защо всички наричат това завод ,
    Това е нелегален цех за бомби , как тека няма виновни

    Коментиран от #11

  • 6 кошмар

    2 0 Отговор
    димитьр манолов-вс.сме виновни,няма невинни,защото сьздадохме един свят в които наи-вайното нещо е печалбата и нищо др.няма значение!!!!!!!!!!замислете се?????
  • 7 Бомбата

    0 0 Отговор
    Всичко идва от бедността и мизерията! Тя води до ниска култура!
  • 8 Петров

    0 0 Отговор
    Смешни компенсации...
    Собственикът има договор с гръцката армия да обезвреди 800 000 мини, или колкото са там. Обезвредени ли са? По всичко личи, че 15 души са ги "обезвредили" с цената на живота си.
    Няма какво да му се мисли толкова. Като компенсация на близките на загиналите да се разпределят и тези пари, получени по този договор.
    Ако този масон има достойнство и чест- сам трябва да го предложи.
  • 9 мики

    0 0 Отговор
    Гладът е по страшен от смърта, той бавно и упорито те мъчи.Който него е изпитал той не знае,а и сития на гладния не вярва
  • 10 btv

    0 0 Отговор
    Е шапкар подкупен !!!
    ай ходи обясни на 5 годишното дете къде е майка му и баща му и защо трябва да го гледа само батко му, който е 21 -агодини !!!
  • 11 btv

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "rumba":

    5-годишно момче остана сираче, взривът в Горни Лом уби и майка му, и баща му
    http://flagman.bg/article/69453
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове