Last news in Fakti

11 Ноември, 2014 12:50, обновена 11 Ноември, 2014 16:01 1 168 0

Правителството предвижда 3,7% дефицит

  • министерски съвет-
  • одобри-
  • актуализация-
  • акциз-
  • бюджет

Кабинетът прие актуализирания бюджет 2014

Министерският съвет одобри на извънредно заседание Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС с включени в него изменения и в останалите материални и процесуални данъчни закони, както и Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на 2014 г.  Промените ще бъдат предложени за приемане на Народното събрание.

Това съобщи след заседанието финансовият министър Владислав Горанов.

По отношение на акцизите и данъчните складове промените са свързани основно с включване на графика в закона за достигане на минималните акцизни ставки за тютюна.

Обратно на очакванията няма почти никакви промени в данъците за догодина. Запазва се плоският данък от 10%. Добрата новина е, че

цигарите няма да поскъпнат драстично

заради вдигането на акциза. Увеличението се отлага за 2016 година.

 „Това няма да стане от 2015 г., защото има проблеми с увеличаваща се контрабанда, като ще бъдат вложени усилия за подобряване на работата на приходните администрации за намаляването и. Не смятам, че е удачно преди овладяването на контрабандата да се направи тази промяна”, поясни Владислав Горанов.

125 милиона лева ще получи Вътрешното министерство, за да може да плаща заплатите на служителите. 144 млн. лева ще получи системата на здравеопазването.

Кабинетът актуализира бюджета на Министерството на здравеопазването с 43,6 млн. лв., а на НЗОК - със 100 млн. лв., уточни министърът на здравеопазването Петър Москов.

Социалното министерство ще получи 50 млн. лева.

Актуализацията предвижда

дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто.

Възможно е да бъде стартирана процедура срещу България за свръхдефицит. Нямаме никаква вина за грешно съставения бюджет за 2014 г., но не искаме да прехвърляме неблагополучията от него в следващата година, коментира Горанов.

„Ще обясним на нашите колеги в Брюксел от какво се е породил и ще предприемем необходимите стъпки максимално бързо националните публични финанси да бъдат вкарани в рамката на 3%, което договорът за функциониране на ЕС изисква”, заяви Горанов.

Няма как дефицитът да е по-малък, смята министърът. Бизнесът настоява да е под 3%.

Владислав Горанов обясни, че

няма нито ден за губене

за актуализацията на бюджета за тази година, което налага той спешно да бъде внесен в Народното събрание. Фактът, че новите сметки не са консултирани навреме с бизнес и синдикати, той обясни точно с липсата на време това да се случи, но беше категоричен, че няма как бюджетният дефицит да бъде вкаран в рамките на 3%, както настояват бизнес и синдикати.

Оперативните данни на финансовото министерство за края на октомври сочат, че вече

дупката е близо 1,8 млрд. лева,

което прави дефицит от 2,2 на сто. Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева. 

Вариантът на актуализация на бюджета, предложен от новия финансов министър Владислав Горанов, се отличава основно в решаването на казуса с Корпоративна търговска банка.

Докато предшественикът му Румен Порожанов бе предвидил няколко варианта за дофинансиране на Фонда за гарантиране на влоговете, текстовете на Горанов дават категоричното решение Фондът да получи държавен заем от 2 млрд. лева, за да започне плащанията на 4-ти декември, коментира БНР. Парите на държавните предприятия в КТБ, чийто лиценз бе отнет миналата седмица, ще се превърнат във вземания на финансовото министерство.

Владислав Горанов обърна внимание, че в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за актуализация на бюджета са включени текстове, свързани с решаване на проблемите, възникнали в резултат на отнемане на лиценза на КТБ.

„Фондът за гарантиране на влоговете е само един инструмент държавата да изпълни ангажимента си да към българските граждани и опитите да се прехвърля темата върху него е бягане от отговорност – държавата трябва да си свърши работата и да гарантира изплащането на тези влогове максимално бързо“, счита министърът на финансите Владислав Горанов.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове