Last news in Fakti

28 Ноември, 2014 22:01 952 0

Тристранката не постигна консенсус за Бюджет 2015

  • нстс-
  • тристранката-
  • бюджет 2015-
  • пламен димитров-
  • константин тренчев-
  • ивайло калфин

За пръв път виждаме бюджет без мотиви, заяви представител на бизнеса

Тристранката не постигна консенсус за Бюджет 2015 - 1
Снимка: БТА

Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който тази вечер заседава над 3 часа, не постигна единодушие за подкрепа на проектите на Бюджет 2015 и на бюджета на Държавното обществено осигуряване. „Въпреки това съм доволен от дискусията, тя беше конструктивна и ще бъде полезна и за довършването на работата”, заяви след нея пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира след съвета, че са останали със своите различия и тревога за работните места и доходите на българските граждани. „За Бюджет 2015 г. очакваме да видим стъпки, които да променят тази картина, но засега не виждаме да бъдат намерени възможности за движение на доходите, започвайки от минималната работна заплата”, заяви той.

Заместник-председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов коментира, че остават с надежда за преразглеждане на някои от позициите и по-специално по отношение на замразяването на минималната работна заплата.

„За първи път виждаме бюджет без мотиви какво трябва да свърши бюджетът”, заяви Божидар Данев, председател на Българска стопанска камара. „Очаквахме от това правителство действително да има смелостта да започне с реформите. Очаквахме да видим какви ще бъдат реформите за отделните министерства и дали те ги подкрепят. За нас остава дълбоко неясно какво означава 10-процентното съкращение на разходите за администрацията - че действително ще бъдат съкратени хора на основата на по-добро управление, че ще съкратите незаетите „кухи” места или ще отпадне 13-та заплата за администрацията?”, попита Божидар Данев. Димитър Бранков от БСК също повтори позицията си, че проектът за държавния бюджет е без мотиви. „Нашите съмнения са относно подценената приходна част”, обясни той.

Ивайло Калфин коментира още, че представителите на синдикатите са подчертали несъгласията, но е изразено общо разбиране, че след свръхдефицита от тази година трябва да се направи всичко възможно да не се навлезе в такава процедура и следващата година. Калфин добави, че също така са съгласни да се търсят максимални средства за финансиране и съфинансиране по европейсите програми, тъй като следващата година е последната, в която могат да се ползват средствата от настоящия програмен период.

Ново предложение за вдигане на възрастта за пенсиониране – не с 4, а с 2 месеца годишно, бе един от обсъжданите акценти, както и замразяването на минималната работна заплата и на данъците с изключение на налога върху лихвите на депозитите, който отново ще бъде върнат на 10%.

Синдикатите дойдоха на заседанието на НСТС със заплаха за протести и стачки, ако не бъде спряно нарастването на възрастта за пенсиониране догодина. От правителството те поискаха вдигане на минимална работна заплата (Ивайло Калфин се фокусира около цифрата 380 лв.) и запазването на данъчното облекчение за хората с най-ниски доходи. За повече икономически стимули настоя бизнесът и критикува управляващите, че се фокусират единствено върху усвояването на европейските фондове. Работодателите заявиха, че не виждат в проектобюджета и намек за реформи.

Исканията на синдикати и работодатели са да се запазят разходите, но приходите, които са с 1 милиард по-малко от тази година, ще доведат до демотивация при събираемостта на данъци и осигуровки. Затова работодателите и синдикатите настояваха за повече реформи в здравеопазването, социалната политика и енергетиката, както и да бъде подадено официално заявление за влизане в еврозоната.

Финансовият министър Владислав Горанов призова за доза смирение към усилията на кабинета да съществува.
„На този етап не приемаме бюджета в този вид, той е вреден за държавата, а не полезен”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той определи бюджета и като направен от външен наблюдател за държавата.

Димитров изрази убеденост, че създаването на правителство е внесло доза доверие и стабилност в общественото съзнание. „Този, който побеждава в изборите, има отговорността и правото да сформира кабинет, но не смятаме, че рестрикцията може да доведе до прилив на доверие, така че да се повярва, че всичко е стабилно, особено на фона на случилото се с КТБ, не по ваша вана”, обърна се той към финансовия министър.

„В бюджета за 2015 г. не видях никакви пари за енергетиката. Там нещата не са лоши, те са безнадеждни”, коментира Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", която също не приема бюджета. „Не виждам нищо и по въпроса за заплатите на служителите в "Напоителни системи". Те са хора и пак ще изригнат, кой ли не ги лъга, а те искат просто да вземат заплатите си. Дайте ми аргумент, с който да им кажа “Недейте да скачате, работете без пари” - аз не мога да измисля такъв”, каза Тренчев. Той обърна внимание и на вземането на нов дълг. „Не 8 млрд. дълг, 10 вземете, ако от това произтекат добри последици, което аз не виждам”, добави Тренчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове