16 Декември, 2014 08:52 3 374 23

Каролев: Не трябва да се разчита на пенсия, а да се спестява

  • владимир каролев-
  • мика зайкова-
  • пенсия-
  • спестява

По думите на Мика Зайкова хората трябва да решат дали парите им да са в НОИ, или в частен фонд

Каролев: Не трябва да се разчита на пенсия, а да се спестява - 1
Снимка: Нова телевизия

„Голяма част от ромското население никога не се осигурява, а когато навърши определената възраст получават социална пенсия от бюджета на НОИ. Парите, които са във тези частни пенсионни фондове и които са малко, ако се вземат ще идат в големия кюп, но това няма да увеличи пенсиите”, каза в Нова телевизия Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

„Ако тези пари се вземат и отидат в НОИ, те ще бъдат по лични партиди”, заяви от своя страна Мика Зайкова, която е икономически и финансов експерт. По думите й НОИ ще взима за управлението на тези пари 5%, а частните пенсионни фондове взимат между 20 и 25%.

Каролев обвини Мика Зайкова в лъжа, че пенсионните фондове взимат между 20 и 25%.

Той веднага й отговори, че държавата не може да управлява парите на работещите по-добре от частните фондове, на които това им е работата.

„Така хората ще имат избор дали да отидат в НОИ, или в частен пенсионен фонд. Пенсионните фондове взимат наготово тези пари и не се състезават помежду си”, аргументира се Зайкова.

Финансистът веднага отвърна, че това не е така, тъй като има много фондове, всеки избира кой фонд да му управлява парите, а освен това на края на годината можеш и да се преместиш в друг пенсионен фонд.

„Не искам да си дам парите на НОИ и не искам да получавам държавна пенсия”, каза Каролев. По думите му НОИ е едно огромно обещание.

„За да има достойна пенсия не се иска само да увеличаваш години, възраст и стаж, а се иска да има политика по доходите, да има пазар на труда като хората и да има реформирана образователна система”, заяви Зайкова.

„Надявам се, че всеки разумен човек няма да разчита на НОИ и ще спестява”, надява се Каролев. Той предложи не само да не се намаляват вноските в личните пенсионни сметки, а дори да се увеличат. Според него хората не трябва да разчитат на социална пенсия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Като не трябва да разчитам на Пенсия защо ми ги взимате тези пари??? Да има за филанкешията ли?
  • 2 scott

    0 0 Отговор
    Смешников,

    спестяваш и идва 1997-ма или па 2014 и ги зануляват парите. Как ше спестяваш при 0% лихвабе!
  • 3 nikis72

    0 0 Отговор
    за да може м....л да получи помощ
  • 4 Мирослав

    0 0 Отговор
    „Голяма част от ромското население никога не се осигурява, а когато навърши определената възраст получават социална пенсия от бюджета на НОИ" - човекът ти е отговорил вече. Тук са и всякакви хрантутници на държавата - полицаи, военни...Общественото осигуряване трябва да плаща САМО на осигурените (и то според приноса им). Всички социални плащания трябва да изчезнат оттам. Ако бюджета има пари, ще дава социални пенсии и помощи. Ако няма - няма да дава. Да са му мислели когато е трябвало, тия, които не са осигурени и нямат пенсия. Докато ДОО е касичка за даване на помощи за циганите, пенсионна система няма да има. Има само една голяма лъжа.
  • 5 Лили

    0 0 Отговор
    от коя заплата да спестявам,от моята или от твоята :)
  • 6 тошибиян

    0 0 Отговор
    цялата система е една измама и фалш в бг и по света
    термини като престъпник са измислени от системата за да наказват и заклеймяват хората който са дръзнали да живеят добре...

    престъпление ли е 4е искам да живея добре а системата слага бариера на естественото 4овешко желание да е добре?и те лъготи завърши това онова кариера и после умреш
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    трябва да имаш възможност да избираш и не само за 5-те %, а дали да се осигуряваш в НОИ или само в частен пенсионен фонд
  • 8 тошибиян

    0 2 Отговор
    ко ше спестяваш като живееш на ръба на физи4еско оцеляване?за да има пове4е милиарди за комунисти4еските олигарси и наследниците им от нашите заплати?
    може да спестява 4овеккойто е постигнал добър стандарт за живот и няма кредити и живее сдържано и заплата поне 3-4 000 лв и нагоре..ина4е ако спестяваш за апартамент дорде го платиш и ве4е ти падат зъбите и умираш
  • 9 Киро

    1 0 Отговор
    тошибиян, клето същество такова

    Ако обичаш, не говори от името на всички, защото ти не си им говорител, говори си за своята собствена некадърност и неуспялост в живота, която е видна, съдейки по коментарите ти.

    Коментиран от #13, #22

  • 10 АК47

    0 0 Отговор
    Като ги чуя такива юроди и си представям военна хунта и пълна "Арена Армеец" с КАРОЛЕВЦИ.
    Какво да спетявам бе Каролев?! Нали твоите идоли измислиха инфлацията, точно срещу спестявания. Америка създаде модела на животна кредит, а не на спестяване. Жилище на кредит, кола на кредит, телевизор на кредит. Цените непрекъснато се покачват. И то по-бързо от заплатите. Как да спестяввам в такъв модел? Единствения шанс е земеделска земя или недвижима собственост. Но ако всички се насочат натам и това ще се обезсмисли...
    Но колко са хората които си покриват ежедневните нужди, че и да спестяват?
    10%
    А останалите?
    Скоро ще има нова революция като слушам "елита"...
  • 11 въпрос

    0 0 Отговор
    Господин Каролев, защо като трябва да разчитаме на спестявания, държавата трябва всеки месец да ни удържа в незнам си колко фонда суми над 100 лв. Ако тези пари ние си ги внасяме в някаква сметка пенсия, за 20 г. трудов стаж и лихвите, ще се получи един приличен доход. Но вие много добре знаете схемата - веднъж ни събират сега суми в няколко фонда и ги източват, после държават събира и пак ги източва иби фалира и накрая ни казват - карайте на спестявания- Каква е тази система, защо не я обясните.
  • 12 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    Сега идеята е да срутят НОИ както срутиха КТБ. Слухове спекулации да се юрнат хората да си местят парите но сега са ъпдейтнали схемата с еднократното решение. В един момент когато фалират НОИ хората няма да бъдат компенсирани а ще загубят всичко. В общи линии местете парите в първият възможен момент защото машината задвижи ли се НОИ така или иначе ще падне. Те останаха още малко големите далавери в тази държава. Енергийните проекти удариха дъното, КТБ падна още няколко по-дребни банки ще гръмнат скоро, здравната каса ще я срутят и с тоя дълг който се трупа с колосални темпове скоро България ще обяви фалит. А това случи ли се ние не сме Гърция - просто ще останем една доста тъмна точка в края на Европа което ще е видно нощно време дори и от космоса .
  • 13 тошибиян

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    киро ти успял ли си в живота?имаш ли милиони на капиталовите пазари? и притеснява ли те разхода на яхтата която е около 50 литра на 4ас? или ако си спестил 100 000 евра ве4е си от големото добрутро?
  • 14 тошибиян

    0 0 Отговор
    тръмп е казал– с 1 млн$ си същия бедняк както и без него но само 4е не си притеснен за съществуването си
  • 15 аз

    0 0 Отговор
    Ма кой го слуша тоя.Да видиме как ще спестяваш със мин. заплата ти ти жена ти+2 деца а?
    Айде Каролев пробвай се и ще ходиш да търсиш къде .ерът гладните
  • 16 Киро

    0 0 Отговор
    Тролът под мене - ама кой те кара да седиш за минимална работна заплата бе?
    Пазар голям, като тук не можеш да се реализираш - отивай да миеш чинии по Европата бе!
    Седи на минимална заплата и реве, алооооууу, другари, свърши комунизъма, да чакате да не работите и някой да ви храни!

    Коментиран от #17

  • 17 аз

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Киро":

    Ку.о аз не съм на мин. заплата,ама много българи са.И заради мисленето на такива като тебе ще прекръстваме скоро България на Турска цигания
  • 18 Цветан В

    0 0 Отговор
    Прав е човекът. Спестявайте в моята банка. А , чакай , тя фалира. Еми в някоя друга тогава.На вас може и да ви излезе късмета!
  • 19 писна ми

    0 0 Отговор
    Тоя Каролев за всичко е компетентен бе,като толкова е тарикат нека да ме осигурява на неговата заплата пък аз ще го осигурявам върху мойта пък да видим тогава какви ще ги плещи.
  • 20 продължава да ми писва

    0 0 Отговор
    Ако се осмелят и НОИ да фалират по добре да си обират крушите от тука защото че ги трепеме по единично.
  • 21 тошибиян

    0 0 Отговор
    каролев е много умен и хитър човек мултимилионер...карол финансовия посредник е негов и съм работил с тях и ми докараха много пари от българската фондова борса..започна като чейндж бюро на ъгъла на ботев и позитано след това се наеха етажи от сградата над него и след бумът на бфб се построи сграда в близост до семинарията..занимава се със спекула на форекс пазара и фондовите борси
  • 22 марко камилов

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Киро дали се е работило през комунизма не коментирай, пък и не си живял по него време че да знаеш!Върви работи в провинцията в някое градче с един сладкарски и един шивашки цех там да видиш каква заплата се дава и как се изкарва.А що се отнася до Каролев,естествено че ще иска само частни фондове кой знае в колко такива има участие и колко са негови.Какво го интересуват хората с какви пенсии са ,до колко години ще работят и ще вземат ли пенсии изобщо,за него това няма значение .
  • 23 старшината

    0 0 Отговор
    КАРОЛЕВ Е МНОГО УМЕН И ХИТАР ЧОВЕК --- НАЛИ Е ВАСПИТАНИК НА МАДРИДСКИЯТ ХИТРЕЦ ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове